Zonnebloemen en Lavendel

Zonnebloemen en Lavendel

Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Paolo Giacometti, piano


Concerten

Zaterdag 12 april 2025 – 20:15
Nieuwe Kerk, Den Haag
KAARTEN

Zondag 20 april 2025 – 11:30
Soliste: Alexandra Bidi, harp (ipv Paolo Giacometti)
Theater de Veste, Delft
KAARTEN (verkoop start 12 juni)


Programma

JACQUES CASTÉRÈDE (1926-2014) – Prélude et Fugue pour cordes (1996)
OLIVIER MESSIAEN (1908-1992) – Epode voor 18 strijkers uit Chronochromie (1960)
JACQUES CASTÉRÈDE (1926-2014) – Concert voor piano en strijkers (1954)
DANIEL JEAN YVES LESUR (1908-2002) – Sérénade pour cordes
ANDRÉ JOLIVET (1905-1974) – Symphony à cordes (1961)

In Zonnebloemen en Lavendel neemt het Ciconia Consort u mee op een boeiende en kleurrijke reis door het Franse muzikale landschap van de 20ste eeuw. De tinten van zonnebloemen, lavendel en klaprozen, bekend van kunstenaars als Van Gogh en Monet, inspireren ook een hele generatie componisten tot vernieuwende klanken en harmonieën. Van Olivier Messiaen is zelfs bekend dat, door zijn kleurensynesthesie, zijn kleurwaarneming ongewild tot een directe zintuigelijke klankervaring leidde.

Moderne kunst heeft zich in het altijd revolutionaire Frankrijk vrij kunnen ontwikkelen. Veel nieuwe kunststromingen volgden elkaar snel op. Van het impressionisme tot reactionaire bewegingen als
kubisme, futurisme, pointillisme, dadaïsme en surrealisme. Ook buitenlandse kunstenaars als Picasso, Dali of Braque en schrijvers als Hemmingway waren actief in Parijs. Dit was het muzikale centrum van Europa, zowel voor de moderne muziek als de variété.

Op de schouders van de impressionisten Debussy en Ravel vormde zich de ‘Groupe des Six’. Dit toonaangevende componistencollectief wilde Franse muziek ontdoen van emoties en pathetiek, en nam afstand van het serieuze impressionisme en de zware Duitse romantiek. Als reactie daarop vormden André Jolivet, Olivier Messiaen, Daniel Jean Yves Lesur en Yves Marie Baudrier de groep ‘La Jeune France’, een groep die juist een meer menselijke en minder abstracte manier van componeren introduceerde.

La Jeune France wordt vooral geassocieerd met mystiek, waardoor zij ook wel als ‘neo- impressionistisch’ wordt getypeerd. Haar leerlingen zijn de maatschappelijk betrokken kunstenaars die net als Jacques Castérède en Henri Dutilleux met vaak revolutionair werk de internationale podia bestormen.

Samen met de gerenommeerde en veelzijdige pianist Paolo Giacometti gaat Ciconia het avontuur aan met het romantische pianoconcert van Castérède. Giacometti en Ciconia voerden het werk al uit in 2022 en waren meteen zo enthousiast dat zij het op CD wilden zetten. Lange melodische lijnen en rijke harmonieën zijn door Castérède op zeer persoonlijke wijze tot uiting gebracht. Mis uw kans niet dit fantastische pianoconcert live te beleven!

Met Zonnebloemen en Lavendel brengt het Ciconia Consort een afwisselend en rijk Frans kleurenpalet van de 20e eeuw.

Paolo Giacometti, piano

Paolo Giacometti studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar hij in 1995 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Ook György Sebök was een belangrijke inspirator en is van grote invloed geweest op zijn muzikale ontwikkeling.

Als veelvuldig prijswinnaar soleerde hij met bekende orkesten onder leiding van vooraanstaande dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Laurent Petitgirard, Kenneth Montgomery en Michel Tilkin. Zijn liefde voor de kamermuziek leidde tot een succesvolle samenwerking met coryfeeën als Pieter Wispelwey, Gordan Nikolic en Janine Jansen. Samen met Candida Thompson en Xenia Jankovic vormt hij het Hamlet Pianotrio.

Paolo Giacometti concerteert wereldwijd als solist en als kamermusicus, zowel op authentieke als op moderne instrumenten, op vooraanstaande podia als het Concertgebouw (Amsterdam), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (London), Théâtre du Châtelet (Parijs), Seoul Arts Centre (Zuid-Korea), Konzerthaus Wien. Ook gaf hij solorecitals in prestigieuze zalen te Rio de Janeiro en Saõ Paulo.

Inmiddels heeft Giacometti een indrukwekkende lijst CD’s op zijn naam staan. Met het Hamlet Pianotrio wijdde hij een CD aan Mendelssohn en één aan Beethovens Geistertrio voor het label Channel Classics. Voor ditzelfde label nam hij ook het complete piano-oeuvre van Rossini op, een opmerkelijk project met acht CD’s dat in 1998 van start is gegaan en in april 2007 is voltooid. Voor de derde CD van deze serie werd hij onderscheiden met de Edison Klassiek 2001. 
Zijn opname van Schumann’s Humoreske, Fantasiestücke en Toccata kreeg de onderscheiding ‘Benchmark and Performance of Outstanding Quality’ van de BBC music magazine. De opnamen van de pianoconcerten van Schumann en Dvorak werden geprezen door Gramophone als “…one of the best concerto disks I have heard in a long while…”. De Schubert CD die Giacometti met Pieter Wispelwey opnam, werd bekroond met de Choc du Monde de la Musique en een 10 van het tijdschrift Luister. Hun CD-opname met werken van Chopin, Fauré en Poulenc, werd onderscheiden met een Diapason d’or.

Paolo Giacometti is tevens toegewijd professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf.