Venetiaans carnaval

Venetiaans carnaval

 

 


Ciconia Consort

Dick van Gasteren, dirigent
Rick Stotijn, contrabas
Emmy Storms, viool
Kevin Gorczynski, pantomime

 

Zaterdag 20 januari 2018 20.15 uur,
Nieuwe Kerk, Spui 175 Den Haag
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar)
Entree: €28 / €25,50 Uitpas/ €10 < 27 jaar/ €2,50 t/m 12 jaar
Diner-concert-arrangement Pavlov: combiticket €50
Bestel kaarten online of via 070 88 00 333

Zaterdag 27 januari 2018 20:15 uur
Kleine Zaal – Het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, Amsterdam
Bestel kaarten online of via 0900 671 83 45
Entree: €32 / €15 jongeren < 27 jr

Zondag 28 januari 2018 15.00 uur
Hertz – TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, Utrecht
Entree: €28 / €10 < 27 jaar / €5 t/m 12 jaar
Bestel kaarten online of via 030 23 14 544

Zondag 25 februari 2018 16.00 uur
(uitvoering zonder Kevin Gorczynski mime)
Oude Blasiuskerk, Kerklaan 3, Delden
Entree: €16
Bestel kaarten online


Programma:
Nino Rota, Concerto for Strings (1965)
Giovanni Bottesini, Gran duo Concertante voor viool en contrabas (1889)
Wolfgang Amadeus Mozart, Pantalon und Columbine KV 446 / 416d (A7488) (1783)
Igor Stravinsky, Apollon Musagète, W.57 (1928)

In het programma ‘Venetiaans carnaval’ hoort u het spectaculaire ‘Gran Duo Concertante’ voor viool, contrabas en orkest van Bottesini door violiste Emmy Storms, concertmeester van het Ciconia Consort, en contrabassist Rick Stotijn. Stotijn is een fenomeen op de contrabas en in dit werk laat hij alle mogelijke Italiaanse acrobatiek op dit instrument horen. De uitbundigheid van het stuk is een optimaal muzikale verbeelding van het Carnavalsfeest van Venetië.
Het Venetiaans carnaval is een jaarlijks terugkerend feest dat twaalf dagen duurt tot Aswoensdag. In 1268 wordt voor het eerst melding gemaakt van het Venetiaans carnaval. In de achttiende-eeuwse decadente kanalenstad kon het carnaval wel een half jaar duren. Het feesten ging dag en nacht door en op Aswoensdag was plotseling alles voorbij. De dichter en politicus Zorzi Baffo schrijft ; ‘De vreugde voorbij, als door de pest uitgewist. Geen muziek, geen zang, gesloten theaters, dansers en musici zijn in winterslaap’.
Nauw verbonden met het Venetiaans carnaval is de ‘commedia dell’arte’. Kenmerkend is dat steeds personages met dezelfde naam, herkenbaar uiterlijk en karakter optreden. Bekende figuren zijn: Harlekijn, Colombina, Il Dottore, Il Notaro, Pantalone, Pulcinella en Scaramouche. Na de theaterhervorming van Carlo Goldoni rond 1700, raakte de commedia dell’arte in verval. Tegenwoordig leven de personages uit de commedia voort in ballet, pantomime, poppenspel en carnaval.
Mozart verbleef in februari en maart 1771 in Venetië en vierde er met zijn vader het carnaval. Hij wist zich blijkbaar geïnspireerd door de commedia dell’arte’ want precies twaalf jaar later, in februari 1783, schreef hij een muziekwerk voor pantomime theater getiteld ‘Pantalon und Columbine’. Het Ciconia Consort brengt in dit programma een Nederlandse première van zijn ‘Pantalon und Columbine’ in een reconstructie van de originele strijkersbezetting door Johannes Holik. Het werk zal zoals oorspronkelijk bedoeld worden uitgevoerd met pantomime theater door Kevin Gorczynski. Welkom in de gemaskerde wereld van Pantalon und Columbine!

Waar Bottesini een uitbeelding is van het feestgedruis, zo zijn in de muziek van filmcomponist Nino Rota de desolate straten na het feest terug te horen. Tegenover deze gevoelsmatige uitbeelding van het carnaval, staan de werken van Mozart en Stravinsky als het intellectuele, theatrale carnaval, een kunstzinnige uitwerking van karakter-symboliek, gebaseerd op het oud Griekse drama. Beide componisten hadden bovendien een grote voorliefde voor de stad Venetië en haar kostuumcultuur (zie ook andere werken van Stravinsky als Petrouschka, Pulcinella, etc.).
In het ballet Apollon musagète aanschouwen we de geboorte van de god Apollo en zijn ontwikkeling tot kunstenaar, hierbij geholpen door drie muzen. De eerste uitvoering van Stravinsky’s Apollon musagète in Italië vond plaats in 1950 in ‘Teatro La Fenice’ tijdens het Internationale Festival van Contemporaine Muziek waar ook verschillende andere werken van Stravinsky in première zijn gegaan. Stravinsky ligt in Venetië begraven naast zijn oude vriend, de choreograaf Diaghilev.


Emmy Storms viool
Klik hier voor het curriculum vitae van Emmy Storms


Rick Stotijn contrabas
Rick Stotijn wordt dezer dagen gezien als één van de meest vooraanstaande contrabassisten in de wereld. Hij studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam bij zijn vader Peter Stotijn en vervolgde zijn opleiding aan de Hochschule in Freiburg bij Bozo Paradzik.
In 2013 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs. De jury schreef over hem: ‘Contrabassist Rick Stotijn is een veelzijdig musicus met een ontroerende muzikaliteit en overrompelende virtuositeit’. Veel solo optredens in binnen- en buitenland volgden, zoals een Carte Blanche serie van 4 concerten in het Concertgebouw Amsterdam. Als solist trad Stotijn op met diverse orkesten zoals het Swedish Radio Symphony Orchestra, Amsterdam Sinfonietta, Rotterdam Chamber Orchestra , Het Gelders Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland en het Residentie Orkest.
Het komende seizoen zal hij optreden met het Radio Philharmonisch Orkest in de Zaterdag Matinee serie in Het Concertgebouw Amsterdam met een speciaal aan hem opgedragen soloconcert door componist Martijn Padding. Veel componisten hebben nieuw werk voor hem geschreven, zoals Roel van Oosten, Kees Olthuis, Rene Samson, Michael van der Aa, Ned Rorem en Britta Byström.
Rick is een veelgevraagd musicus voor kamermuziek concerten waar hij regelmatig samenspeelt met Janine Jansen, Jurgen Kussmaul, Liza Ferschtman, Bram van Sambeek, Cecilia Bernardini, Philippe Graffin en vele anderen.

Na jarenlang aanvoerder contrabas van Amsterdam Sinfonietta te zijn geweest, voert hij regelmatig de basgroep aan bij orkesten als het London Symphony Orchestra, Koninklijk Concertgebouw Orkest en Chamber Orchestra of Europe. Sinds september 2015 heeft Rick een vaste aanstelling aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf als Professor Kontrabass; ook geeft hij les aan het Conservatorium van Amsterdam.
Rick speelt op een Rafaele & Antonio Gagliano contrabas, hem beschikbaar gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds


Kevin Gorczynski pantomime
Kevin studeerde klassiek, modern en jazz dans aan de Dans Academie Utrecht, alsook improvisatie dans, afrojazz en theater. Aan de Theater School in Amsterdam volgde hij workshops mime. Daarna volgde hij diverse parttime studies en workshops aan onder andere het Mime Center Köln (corporeal mime, Pantomime, Ballet, Yoga, Mask, clown) en de International school for Acting and Creativity (met workshops in Amsterdam, Parijs, Italië en Australië).
Kevin is begonnen als autodidact mime speler, maar heeft zich in de loop van de jaren via diverse workshops bijgeschoold. Hij is constant op zoek naar verbetering om zijn eigen stijl naar een hoger niveau te tillen.
Sinds 2015 is Kevin regelmatig nauw betrokken bij het wereldberoemde Cirque du Soleil. In 2016 heeft Kevin zijn eigen onderneming Kevinski Art Productions opgericht. Hij treedt niet alleen op met zijn eigen mime en dans voorstellingen als physical comedian actor/pantomime/clown/dancer, ook is hij werkzaam als regisseur, choreograaf en producer. Met deze producties ( comedy shows, musicals en commedia dell’arte producties) reist hij door Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Venetiaans Carnaval wordt mogelijk gemaakt door:

                   
Met dank aan het Polak – van Weel Fonds.