Tessel Hersbach

Tessel Hersbach

Tessel Hersbach begon met vioolspelen op 6-jarige leeftijd bij Lies van Vledder en werd in 2002 toegelaten op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Coosje Wijzenbeek. Na het behalen van haar gymnasiumdiploma begon Tessel met de hoofdvakopleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Vera Beths en Peter Brunt. Zij vervolgde haar studie bij Chris Duindam aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Ze kreeg masterclasses van onder andere Petru Munteanu, Anner Bijlsma, Elina Vähälä en Ilona Sie Dhian Ho en volgde vele cursussen in binnen- en buitenland.

Tessel is mede-oprichtster van het Aristo Kwartet, met wie zij twee jaar lang les heeft gehad aan de Nederlandse Strijkkwartet Akademie bij Stefan Metz. Ze kreeg masterclasses van onder meer het Quartetto Casals, Pavel Haas kwartet, Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera en Marc Danel.

Na tot haar 18e in Coosje Wijzenbeeks ‘Fancy Fiddlers’ gespeeld te hebben, speelde Tessel in het NJO (Nationaal Jeugd Orkest), waaronder als plaatsvervangend concertmeester en van 2010 tot 2016 eerste violiste bij het EUYO (European Union Youth Orchestra), de laatste jaren als plaatsvervangend concertmeester. Ze speelde met dirigenten als Vladimir Ashkenazy, Gianandrea Noseda, Claus Peter Flor en Matthias Bamert en met solisten als Janine Jansen, Isabelle Faust, Daniel Hope, Maxim Rysanov en Vilde Frang. In de lente 2012 maakte zij deel uit van de prestigieuze EUYO tour door de Verenigde Staten, met onder meer Itzhak Perlman, Pinchas Zuckerman en Yefim Bronfman.
Tessel maakt sinds begin 2013 deel uit van het Ciconia Consort.

Niet alleen klassieke muziek heeft Tessels interesse. Zij is te horen op verschillende cd-opnames en maakt deel uit van de Yannick Hiwat Quartet(s). In december 2012 ging zij op uitnodiging van Quota Suriname met de Yannick Hiwat Quartet(s) naar Paramaribo, om daar benefietconcerten te geven en de Surinaamse muziekwereld een impuls te geven.

Tessel speelt op een viool van Johannes Cuijpers (Den Haag, 1793) en een stok van Andreas Grutter (Amsterdam, 2004), haar beiden ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.