SPAANSE NACHTEN

SPAANSE NACHTEN

Tapasconcert
met Pieter Wispelweij

Tapasconcert
met Pieter Wispelweij

Tapasconcert

Tapasconcert
met Pieter WispelweyCiconia Consort olv Dick van Gasteren

Pieter Wispelwey, cello

Concerten:
Woensdag 10 februari 2021 – 20.15 uur Bestel kaarten online  of via T 020 671 83 45
Het Concertgebouw – Grote Zaal, Amsterdam
Entree: €34 normaal / €20 jongeren tot 27 jaar

Zaterdag 13 februari 2021 – 20.00 uur
Theater Hanzehof – Buitensociëteit, Zutphen

Zaterdag 20 februari 2021 20.15 uur Bestel kaarten online
De Nieuwe Kerk, Den Haag
Entreeprijs: €32 (ongeplaceerd) (prijs incl. drankje en tapashapje)
€10 jongeren en ooievaarspas/ €2,50 t/m 12 jaar
extra: diner Pavlov + €24 (vanaf 17:30)

Zondag 21 februari 2021 – 16.00 uur Bestel kaarten online
Oude Blasius kerk, Delden Klassiek
Entree: €19


Programma
Luigi Boccherini (1743-1805) – La musica notturna delle strade di Madrid, opus 30 no. 6
Joaquín Turina (1882 – 1949) – La oración del torero
Aulis Sallinen (1935) – Nocturnal Dances of Don Juan Quixote voor cello en strijkorkest
Maurice Ravel (1875 – 1937) – Kwartet in F (arrangement Rudolph Barshai)
Arturo Márquez (1950) – Danzon no. 2

Onder het genot van een tapashapje, maakt u kennis met een tableau aan juweeltjes uit drie eeuwen Spaanse muziekcultuur. Een door en door Spaans programma, met slechts één componist van het Iberische schiereiland: Joaquín Turina. De Spaanse folklore met opzwepende ritmes, castagnetten en flamencodans, inspireert al eeuwenlang componisten van over de hele wereld, zodat ook veel geëxporteerde Spaanse klanken uit Europa en Latijns Amerika de revue passeren.

De Italiaanse componist Luigi Boccherini heeft een groot deel van zijn leven in Spanje gewerkt, in dienst van Don Luis Anton, de broer van koning Karel III. Tijdens de ballingschap van Don Luis Anton in Avila, ver verwijderd van het kosmopolitische Madrid, schreef Boccherini zijn mysterieuze strijkkwintet La musica notturna. Het werk gaat over het nachtelijk, bruisend Madrid als nostalgische herinnering aan zijn leven in de hoofdstad. Boccherini gaf zijn uitgever opdracht het werk niet uit te geven, omdat, zo schreef hij “het publiek nooit de betekenis zou kunnen vatten, noch de uitvoerenden het zouden kunnen spelen zoals het zou moeten.” Welke geheime boodschap ligt in deze muziek verborgen?

Spaanser dan ‘La Manche’, het land van Don Quichot is nauwelijks mogelijk. Het gebied waar de verstrooide ridder Don Quichot in de 17e eeuw ten strijde trok tegen het kwaad en op zoek ging naar zijn geliefde Dulcinea. De Finse componist Sallinen schreef het extroverte, meeslepende en humoristische Nocturnal Dances of Don Juan Quixote. Het werk lijkt meestercellist Pieter Wispelwey op het lijf te zijn geschreven.

Een geweldige toonzetter van de Spaanse folklore is de Fransman Maurice Ravel, die beroemde Spaanse werken componeerde zoals de Bolero en de Rapsodie Espagnole. Ravel is duidelijk geïnspireerd door zijn Baskische moeder, die haar jeugd in Madrid doorbracht. Ciconia Consort laat zijn exotische impressionistische Strijkkwartet in F horen in een sublieme orkestratie van Rudolf Barshai.
Tenslotte voert Ciconia u mee naar het temperament en de melancholie van het Zuid-Amerikaanse continent met Danzón nr. 2 van de Mexicaanse componist Arturo Márquez.

Pieter Wispelwey
Cellist Pieter Wispelwey studeerde cello bij Anner Bijlsma, gevolgd door lessen van Paul Katz in de Verenigde Staten en William Pleeth in Groot-Brittannië. In 1992 werd hem de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt.
Zijn debuut-CD in 1990 met Bachs Cellosuites werd lovend ontvangen. Nieuwe CD-opnamen volgden met muziek van Britten, Beethoven, Brahms, Kodály. Zijn indrukwekkende discografie kent inmiddels meer dan 20 albums, waaronder het celloconcert van Walton (Sydney Symphony Orchestra), Prokofiev’s Symphonie Concertante (Rotterdams Philharmonisch Orkest), Brittens Cello Symphony (Symfonieorkest Vlaanderen) en unieke werken van Schubert voor cello en piano (Fantasy, Grand Duo en Arpeggione Sonata) op historische instrumenten.
Wispelwey’s carrière strekt zich uit over vijf continenten en hij speelde als solist met toonaangevende orkesten; Boston Symphony Orchestra, Dallas Symphony Orchestra, Tokyo Philharmonic Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment en Gewandhaus Orchester Leipzig.
Hij was eerder solist bij het Ciconia Consort met Stravinsky’s Suite Italienne.
Pieter bespeelt een Giovanni Battista Guadagnini cello uit 1760 en een Rombouts barokcello uit 1710.