SCANDINAVISCHE WINTERSPROOKJES
Kerstconcert
met Karin Strobos
Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Karin Strobos, mezzosopraan
Dit programma was te horen op Radio 4, NTR programma Avondconcert – maandag 21 december 2020.
ALLE CONCERTEN UITVERKOCHT
Concerten (ca. 75 minuten zonder pauze)
Zaterdag 12 december 2020 – 16.00, 19.00 en 21.15 uur bestel online
De Nieuwe Kerk, Den Haag
Tot onze spijt moesten door de afgekondigde lockdown de concerten in Oss, Naarden en Emmeloord worden geannuleerd. Kaartkopers ontvangen hierover bericht via de concertzaal.
Vrijdag 18 december 2020 – 19:15 en 21:30 uur Bestel online
De Lievekamp, Oss
Zaterdag 19 december 2020 – 19.00 en 21.15 uur Bestel online
Grote Kerk, Naarden
Zondag 20 december 2020 – 14.30 uur Bestel online
Theater ’t Voorhuys, Emmeloord
Programma
Edvard Grieg (1843-1907) – Liederen uit Peer Gynt (o.a. Solveigh’s Song)
Max Bruch (1838-1920) – Serenade nach schwedischen Volksmelodien
Niels W. Gade (1817-1890) – Novelettes voor stringorchestra, opus 53
Einojuhani Rautavaara (1928-2016) – Die Liebenden, liedcyclus voor sopraan en strijkorkest
Edvard Grieg (1843-1907) – Holbergsuite, opus 40
Kerst in Scandinavië is een waar lichtfestival. De dagen zijn kort en koud en de lichtjes van Santa Lucia spelen een belangrijke rol in het kerstgebeuren. Ook de natuur met haar bijzondere noorderlichtspektakel, levert een prachtige bijdrage. Kerstsprookjes uit Lapland, Zweedse trollen, Noorse nissen, weids besneeuwde Finse bossen en rendieren maken het magische plaatje compleet, want de Julenisse (kerstman) woont in het hoge noorden van Scandinavië, in Lapland, dicht bij de noordpool.
In Scandinavië markeert het Luciafeest het begin van de kerstperiode op 13 december; de kortste dag van het jaar, de dag van de zonnewende en terugkeer van het licht. De Luciatraditie is ontstaan in de middeleeuwen, maar heeft ook elementen van voorchristelijke midwinterfeesten. Vroeg in de morgen komen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en kaarsjes op hun hoofd hun ouders en de rest van het gezin wekken en eten brengen. Daarbij zingen zij speciale Lucialiedjes. Ook kiest volgens traditie elk dorp jaarlijks zijn eigen ‘Lucia’.
Ieder jaar schenkt de Zweedse ambassadeur aan de stad Den Haag een grote kerstboom voor het Lange Voorhout. Samen met de burgemeester steekt hij op 13 december de lampjes aan. Er worden traditionele Lucia-liedjes gezongen en er is warme chocolademelk en glögg.
Ciconia Consort voert u samen met mezzosopraan Karin Strobos door de wondere wereld van Peer Gynt, Santa Lucia en verhalen uit Lapland. Een romantisch muziekprogramma uit en over Scandinavië; van de prachtige en bekende Holbergsuite van de Noorse componist Edvard Grieg tot het mystieke Die Liebenden van de Finse componist Einojuhani Rautavaara, een werk in laat-romantische stijl van Mahler en Strauss. Ook de jongste concertbezoekers zijn van harte welkom bij dit kerstconcert voor de hele familie!
Karin Strobos
In 2011 viel Karin Strobos in als Octavian in Der Rosenkavalier van Richard Strauss bij De Nationale Opera onder leiding van Sir Simon Rattle. Haar optreden oogstte lovende kritieken. Zowel het NRC Handelsblad als de Volkskrant spraken van een droomdebuut. De carrière van Strobos is vanaf dat moment in een stroomversnelling terechtgekomen. Bij De Nationale Opera vertolkte zij ook de rollen Flora La Traviata en Phénice Armide.
Karin Strobos studeerde bij Henny Diemer aan het Utrechts Conservatorium, waar zij in 2009 haar Masterdiploma met onderscheiding ontving. Daarnaast kreeg zij zanglessen van o.a. Brigitte Fassbaender en Margreet Honig. Van 2009 tot 2011 behoorde zij tot het vaste ensemble van Opera Zuid en bij de Nederlandse Reisopera zong zij Cherubino en Rosina Barbiere di Siviglia Flora in La Traviata. Gedurende vijf seizoenen was Karin Strobos vast ensemblelid bij het Aalto-Musiktheater in Essen, Duitsland. Daar vertolkte ze rollen als Cherubino, Charlotte, Suzuki, Zerlina, Idamante, Dorabella, Rosina en Siébel en Amando.
Karin Strobos trad als soliste op bij alle grote Nederlandse orkesten, zoals het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.a. met werken van Mahler en Wagner. Willem Jeths schreef speciaal voor haar twee delen in zijn eerste symfonie, waarmee zij haar debuut maakte in de Zaterdagmatinee in Het Concertgebouw met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart. Ciconia Consort werkte eerder succesvol samen met Karin Strobos met de Wesendoncklieder van Wagner.