Salzburger Advent

Salzburger Advent

Salzburger Adventsalzburger-advent-website

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren
met Nationaal Gemengd Jeugdkoor
solisten uit het Nationaal Jeugdkoor
Danibal mondharp

Vrijdag 9 december 2016, 20:15u
Grote Kerk Naarden VestingGemeente-Den-Haag-logo2 (640x612)

Vrijdag 16 december 2016, 20:00u
Grote Kerk Maassluis

Zondag 18 december 2016, 15:00uPrins Bernhard Cultuurfonds_zonder tagline_CMYK_logo
Nieuwe Kerk, Spui 175 Den Haag
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar)

Met dank aan het Petronella Andriessen Fonds.

programma:
Wolfgang Amadeus Mozart – Serenade No. 13 in G, KV 525 ‘Eine kleine Nachtmusik’
Johann Heinrich Hörmann – Partita in C voor mondharp en orkest
Richard Strauss – Intermezzo uit opera Capriccio
Anette Thoma – Deutsche Bauernmesse (traditioneel ‘Dreigesang’)
Wolfgang Amadeus Mozart – Uit Die Zauberflöte:
-Seid uns zum zweiten Mal wilkommen (Drei Knaben Terzett)
-Zum Ziele führt dich diese Bahn (Drei Knaben Terzett)
Max Reger – Weihnachten
Anton Diabelli – Missa Pastorale in F opus 147

Het Ciconia Consort verwelkomt in Salzburger Advent twee bijzondere gasten. In samenwerking met het Nationaal Gemengd Jeugdkoor zal de prachtige Pastoralmesse van Diabelli, componist bekend van de quatremains pianowerken, worden uitgevoerd en verrassende alpenfolklore klanken worden vertolkt door mondharpspeler Danibal.
De Tiroler en Salzburger muziekcultuur kenmerkt zich door een grote verbondenheid met volkscultuur met een geheel eigen melodievoering en eenvoudige doch altijd doeltreffende harmonieën. Opmerkelijk is dat grote namen uit de klassieke muziek (waarvan de grootste vertegenwoordiger Mozart, maar ook bv. Richard Strauss), zich ook meer dan eens door de Oostenrijkse volksmuziek lieten inspireren of hier zelfs letterlijk hun materiaal aan ontleenden. Hoewel Mozart zich meermalen negatief uitliet over het provinciale Salzburg en zijn blik vooral was gericht op het mondaine Wenen, haalde ook hij inspiratie uit plaatselijke volksmuziek. Dirigent Dick van Gasteren toont u verbanden tussen het Salzburger Dreigesang en klassieke kunstmuziek.

Het Nationaal Gemengd Jeugdkoor is een ensemble voor jonge zangers vanaf 16 jaar. Het koor biedt plaats aan jong vocaal talent dat zingend wil musiceren en zich op het hoogste niveau verder wil ontwikkelen zowel solistisch als op het gebied van ensemblezang. De koorleden komen uit het hele land en worden wekelijks gecoacht in de regio waar zij wonen. Eens in de maand komen de zangers een dag bijeen om als ensemble aan het repertoire te werken. Vocal coach is Irene Verburg.
De meeste koorleden zijn van jongs af aan opgeleid in het Nationaal Kinderkoor of het Nationaal Jongenskoor en hebben veel ervaring opgedaan op grote podia zoals de ZaterdagMatinee en de Vrijdag van Vredenburg.
Stichting Vocaal Talent Nederland (VTN) heeft vier Nationale Koren onder haar hoede. Onder verantwoordelijkheid van artistiek directeur Wilma ten Wolde kunnen jonge talenten in diverse koorsamenstellingen in de professionele muziekwereld en op het hoogste niveau podiumervaring op doen. De Nationale Kinder- en Jeugdkoren van Vocaal Talent Nederland zongen ruim 60 verschillende producties met met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Berliner Philharmoniker o.l.v. dirigenten als Sir Simon Rattle, Bernhard Haitink, Iván Fischer, Mariss Jansons, Nikolaus Harnoncourt en Philippe Herreweghe.
In 2015 ontving Vocaal Talent Nederland de Hogenbijl Prijs voor haar jarenlange inzet voor jongeren, jeugd en kinderen en klassieke muziek. Beschermheer van de stichting is Sir Simon Rattle, chef dirigent Berliner Philharmoniker. www.nationalekoren.nl.

Daniel Hentschel
Daniel Hentschel alias Danibal is klankkunstenaar met een specialisatie in de mondharp. Op dit haast vergeten instrument, een soort analoge synthesizer uit de oertijd, is hij inmiddels een authoriteit. Danibal schippert ergens tussen klankpoëzie, minimale techno en alpenfolklore. Als zanger houdt Danibal vooral van tekstloze zang, denk aan jodelen, boventoonzang, human beatbox enzovoort. Zijn muziek is doorspekt met elementen uit diverse culturen, maar hij weet het nonchalant om te zetten in eigentijdse ritmische muziek, hier en daar aangevuld met life loops. Danibal geeft ook workshops mondharp.
Naast muziek manifesteert Danibal zich in beelden. Hij is auteur van miniboekjes met illustere titels als: Ethiek is voor mietjes en (serveersuggestie), Danibal houdt van small press en publiceert ook bij Het Straatnieuws, Zomp Magazine of de krant op lokatie: De Waan.