Russische wintersprookjes

Russische wintersprookjes

Ciconia Consort
Dick van Gasteren, dirigent
Marc Pantus, bas/bariton en verteller


Vrijdag 1 december 20.00 uur,
Edesche Concertzaal, Amsterdamseweg 9, Ede
Entree: v.a. €23 / tot 18 jaar gratis, inclusief drankjes
Bestel kaarten online of via 0318 200 214

Zaterdag 16 december 20.15 uur,
Nieuwe Kerk, Spui 175 Den Haag
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar)
Prijs: €28 / €25,50 Uitpas/ €10 < 27 jaar/ €2,50 t/m 12 jaar
Diner-concert-arrangement Pavlov: combiticket €50
Bestel kaarten online of via 070 88 00 333

Zondag 17 december 15.30 uur,
Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg
Entree: €20 / €5 < 18 jaar
Bestel kaarten online of via 0118 659 666
kaartverkoop start in september

Donderdag 21 december 20:15 uur
Grote Kerk, Marktstraat 13, Naarden
Entree: €31 1ste rang/ €24 2e rang / €15 < 27 jaar / €5 t/m 12 jaar
Bestel kaarten online of via 035 69 33 254


Programma
Alexander Glazounov, Thema en variaties opus 97 (1895)
Pjotr Iljitsj Tjaikovsky, Strijkersserenade opus 48 in C (1880)
Sergei Rachmaninov, uit Aleko: Cavatina ‘Ves Tabor Spit’ (1892)
Dmitri Sjostakovitsch, ‘O Delvig’
 uit de 14e symfonie in g klein opus 135 (1969)
Modest Moussorgsky, Schilderijententoonstelling (1873)

Bij een Russisch wintersprookje denken we al snel aan eeuwig besneeuwde bossen, bontmutsen, kleurige kerktorens, officiersjassen en bebaarde mannen die laag zingen. De Russen kennen geen kerstman, maar wel een zeer eigen en rijke ‘kerstsproken-cultuur’. Bekende Russische sprookjesfiguren zijn Baba Jaga, Grootvadertje Vorst en Snegoerotska (het sneeuwmeisje).
In een bijzondere compilatie van een Russisch kerstsprookje en muziek van Tjaikovsky en Moussorgsky komen met de alleskunner Marc Pantus ‘De Kerstspoken’ van Maxim Gorki tot leven. Pantus kruipt in de huid van een door Gorki bedachte schrijverspersoon. Tussen de prachtige muziekwerken van Glazounov en Tsjaikovski wordt de geschiedenis van een ouder armoedig bedelend echtpaar verteld. De schrijver maakt van hun lijdensgeschiedenis een prachtig kerstverhaal en slaapt tevreden in. Het verhaal gaat over in de hartverscheurende aria ‘Ves tabor spit’ van Rachmaninov dat als pendant van het kerstverhaal geldt, het is nacht en de hoofdfiguur denkt na over het verleden.

Een tot zover schijnbaar traditioneel kerstverhaal krijgt na de pauze echter een verrassende wending. Woorden schieten tekort en gaan over in een visueel spel van licht en schaduw. Wat begint als traditioneel concert transformeert tot een wonderlijke visueel-muzikale ervaring. Beelden zullen in relatie met de vertellende muziek van Moussorgsky de woorden van het verhaal gaandeweg vervangen. Net zoals het concert met muziek in al zijn puurheid is begonnen, blijft uiteindelijk weer de muziek over.
Een kerstprogramma voor de oudste én jongste concertbezoeker, ach eigenlijk voor het hele gezin!


Marc Pantus bas-bariton
Bas-bariton Marc Pantus studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag bij respectievelijk Udo Reinemann en Meinard Kraak, en aan het Steans Institute for Young Artists in Chicago (V.S.), waar hij les had van Thomas Allen, Christa Ludwig, Barbara Bonney, Elisabeth Söderström en Roger Vignoles.
Marc is thuis in zowel opera- als oratoriorepertoire. Hij is een graag geziene solist bij uitvoeringen van cantates en passies van Bach. Hij trad op met onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, ASKO/Schoenberg Ensemble, Nederlandse Bachvereniging, Royal Philharmonic Orchestra en Bochumer Symphoniker, onder leiding van dirigenten als Edo de Waart, Kenneth Montgomery, Reinbert de Leeuw, Paul McCreesh en Jos van Veldhoven.
Met zijn eigen operagezelschap ‘I piccoli olandesi’ bracht Marc een serie zeer succesvolle komische barokopera’s ten gehore, zoals Terremoto, Farfaletta e Lirone van Francesco Conti. Met het Utrechts Barok Consort voerde hij Conti’s Don Chisciotte in Sierra Morena (Sancho Panza) en Telemanns Don Quichotte auf der Hochzeit des Camacho (Don Quichotte) uit. Hij zong de titelrol in Le Roi Pausole van Honegger met Opera Trionfo en voerde met het Nederlands Blazers Ensemble Rossini’s opera Il Turco in Italia uit.
Marc werkte mee aan de opname van de Mattheus Passie (Jezus) in een hertaling van Jan Rot met het Residentie Orkest o.l.v. Jos Vermunt. Verder is hij onder andere te horen op CD-opnamen van Mozart’s Clemenza di Tito (Publio) en Galliard’s Pan & Syrinx (Pan), beide met Musica ad Rhenum o.l.v. Jed Wentz.