Shih-Hsien Tsai

Shih-Hsien Tsai

De Taiwanese violist Shih-Hsien Tsai begon op zesjarige leeftijd met zijn muzikale opleiding. Na een bacheloropleiding altviool aan de Tainan National University of the Arts (2014, Taiwan) bij Prof. Nai-Yueh Chang, ging hij naar Nederland om te studeren bij Nobuko Imai en het Quatuor Danel aan het Conservatorium van Amsterdam (CvA). Hij voltooide zijn Masteropleiding altviool met een 9,5 en onderscheiding. In mei 2019 rondde hij de Postgraduate opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) af met excellente aantekening. Van 2019-2020 studeerde Shih-Hsien nog aan de Hochschule für Musik, Theater und Media in Hannover bij Professor Oliver Wille. (master strijkkwartet)

Shih-Hsien Tsai is prijswinnaar van onder meer de Taiwan Student Competition ( junior in 2005, senior in 2008 en 2010). In 2015 won hij de tweede prijs van het Nationaal Altviool Concours in Amsterdam en de tweede prijs op het Felix Mendelssohn Bartholdy Hochschulwettbewerb Berlijn (2020 strijkkwartet).

Sam Tsai trad op in festivals wereldwijd, zowel solistisch als met kamermuziekensembles; in Frankrijk, China, Japan, Taiwan, Portugal, Italië, Duitsland en Nederland. Zo speelde hij Bachs Brandenburgs concert No.6 en Stamitz’s Altviool concert op het Festival Musique en Ré (Frankrijk), Vivaldi’s Concert voor viola d’amore en luit, RV 540, met het Taiwan Artist Ensemble, Carl Maria von Webers Andante e rondo ongarese met het Ministry of National Defense Symphony Orchestra, Elgar’s Introduction and Allegro voor strijkers op. 47 met het Salut Taiwan Festival Orchestra.

Shih-Hsien arrangeerde meerdere werken voor strijkkwartet en altvioolensemble. In 2017 arrangeerde hij een reeks Nederlandse liederen voor strijkkwartet voor een Koningsdag evenement naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Koning Willem-Alexander in het Paleis op de Dam, waarvoor hij met zijn ensemble was uitgenodigd.