Orkest

Orkest


Door verrassende programma’s en hoge speelkwaliteit ontvangt het Ciconia Consort nationale en internationale erkenning. Het orkest biedt niet alleen een concert, maar ook een echte avond of middag uit. Concertprogramma’s zijn thematisch van opzet en worden vaak gecombineerd met andere disciplines zoals: theater, literatuur en wetenschap. De programmering speelt daarbij regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s. Met recht kan Ciconia Consort zich een eigentijds klassiek ensemble noemen.

Ciconia Consort is een strijkorkest bestaande uit een internationaal gezelschap van 20 jonge musici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest is opgericht in 2012 en treedt op in heel Nederland, met als vaste concertlocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag. Inmiddels bracht het ensemble drie internationaal gelauwerde cd’s uit die regelmatig zijn te horen op de internationale radiostations als ABC-classic in Australië en de Britse BBC. In het voorjaar van 2021 werd een complete live concertregistratie verzorgd voor de NTR radio en de NPO televisie. Het orkest is regelmatig te horen op de Nederlandse radio in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek en Muziekwijzer en te zien op televisie bij Podium Witteman.

Het orkest heeft een breed repertoire opgebouwd en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laatromantische en moderne muziek. Naast de grote strijkerswerken speelde het orkest ook onbekende meesterwerken, Nederlandse premières en wereldpremières, zoals Willem Mengelberg’s Sinfonietta voor strijkorkest en Willem van Otterloo’s Prelude, dans en epiloog voor klarinet en strijkorkest. Op de cd French Music for String Orchestra zijn de zelden uitgevoerde Eerste symfonie voor strijkorkest van Jaques Castérède en Sur les flots lointains van Charles Koechlin te horen.

Ciconia Consort werkte onder meer samen met de solisten Lavinia Meijer, Peter Gijsbertsen, Paolo Giacometti, Karin Strobos, Isabelle van Keulen en Pieter Wispelwey, alsook met wetenschappers en schrijvers zoals Pieter Waterdrinker, Maarten van Rossem en Rosita Steenbeek.

Het Ciconia Consort ontvangt meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten en de gemeente Den Haag en werkt volgens de richtlijnen van de Code Governance Cultuur, Code Diversiteit en Inclusie, Fair Practice Code en Anbi.