Novile Macienaite

Novile Macienaite

De Litouwse violiste Novilė Maceinaitė begon haar muzikale opleiding op 7-jarige leeftijd. Na haar studie aan de National M. K. Čiurlionis school of Arts in Vilnius bij Dainius Puodžiukas, vervolgde ze haar Bachelor en Master studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze kreeg hier les van Philippe Graffin, Ilona Sie Dhian Ho en Janet Krause. Ook maakte zij deel uit van de Orkest Academy en speelde zij o.a. met het Residentie Orkest.
Novilė volgde masterclasses bij o.a. Andras Keller, Vera Beths, Stephan Picard, Michel Strauss, Jean Bernard Pommier, Maria Milstein, het Debussy Quartet en Danel Quartet.

Ze won prijzen bij (inter)nationale concoursen, zoals Pavasario Sonata, J. Urba en B. Dvarionas in Vilnius, speelde met het St. Kristoforas Kamerorkest, trad op in veel Europese landen en China, en toerde als soliste door Litouwen met het Vioolconcert van Max Bruch.
Speciale interesse heeft Novilė voor nieuwe muziek en multimedia. Ze trad op met ensembles als ASKO Schoenberg, New European Ensemble, Modelo 62 en Shapeshift. Ze werkte daarbij met hedendaagse componisten, gebruikmakend van akoestische of elektronische muziek in combinatie met computergraphics en belichting-technieken.

Onlangs ontving Novilė een bijdrage ​​van de Litouwse Raad voor Cultuur en dankzij een bijdrage van “Stichting Eigen Muziekinstrument” kon Novilė een viool van Camillo Mandelli “da Calco” (1923) aanschaffen.