Midwinter-Advent concert

Midwinter-Advent concert

Midwinter-Advent concert

8 december 2013 14.30u
Nieuwe Kerk aan het Spui ai??i?? Den Haag
Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren
solisten: Emmy Storms, Pieter van Loenen, Samuel Tamarit Otero en Mariana Hutchinson Siemers
met: muziek- en verteltheater Donderelf
en Midwinterhoornblazers d’Olde Roop

Programma:
G.M. Schiassi – Sinfonia in D opus 1, ‘Sinfonia pastorale per il santissimo natale di nostro Jesu’.
Max Reger – Christmas, opus 145 No 3 voor strijkers.
A. Vivaldi – concert voor 4 violen in b klein opus 3 nr. 10, RV 580
G.Puccini – Crisantemi
O. Respighi – antieke dansen en aria voor luit (met kerstvertelling door Donderelf).
P.I. Tsjaikovski – Valse uit Serenade in C
Quanno nascette Ninno a Bettelemme (Canzone dei Zampognari)

Een fantastisch klassiek concert in de ambiance van een kerstmarkt! In dit concert maakt u kennis met Midwinterhoornblazers d’Olde Roop, die tevens een bouwdemonstratie zullen geven en hoort u een kerstvertelling door Philip van der Zee, genomineerd voor ‘beste verteller van het jaar’, van verteltheater Donderelf. Met de kinderen wordt een Napolitaans kerstlied ingestudeerd dat aan het eind van het concert wordt uitgevoerd met het Ciconia Consort. Het hele concert vindt plaats in een verrassend decor. De Midwinterhoornblazers treden reeds op voorafgaand aan het concert, dus komt u vooral ruim op tijd vA?A?r aanvang van het concert en geniet van een drankje en gezelligheid!

Het concertprogramma bestaat uit zeer afwisselende werken uit verschillende stijlperiodes maar met een eenheid in sfeer, voor de gehele familie. Vermeden is al de platgetreden paden te bewandelen en in plaats van het steeds gespeelde kerstconcert van Corelli zal het Ciconia Consort bijvoorbeeld een zelden uitgevoerd werk, de kerstsymfonie van Gaetano Maria Schiassi, ten gehore brengen. Vier solisten uit het Ciconia Consort zullen ‘virtuoos soleren’ in Vivaldi’s concert voor vier violen.

Gaetano Maria Schiassi (1698-1754) was Italiaans componist en violist die zijn opleiding kreeg in de omgeving van de Accademia Filarmonica in Bologna. Hij was werkzaam aan verschillende hoven in ItaliAi?? en het hof van landgraaf van Hessen-Darmstadt, voordat hij zich in 1734 vestigde in Lissabon, waar hij werkte bij de koninklijke kapel en het operahuis ai???Academia da Trindadeai??i??. Schiassi componeerde tien opera’s, vaak in een zeer pastorale stijl. Hij schreef onder andere vier muzikale oratoria, een verzameling van twaalf sonates voor viool en basso continuo, tien “Trattenimenti musicali per camera” voor viool en continuo en twaalf vioolconcerten. Enkele andere werken waaronder ouvertures en sinfonia’s zijn niet gedrukt maar als manuscript overgeleverd.

Max Reger (1873-1916) componeerde zijn Christmas opus 145 no. 3, oorspronkelijk voor orgel maar het Ciconia Consort zal dit concert een versie voor strijkers ten gehore brengen. In dit werk zal voor iedereen het bekende kerstliedje stille nacht, dat door Reger op zijn zo persoonlijke wijze in polyfone en harmonisch laat romantische stijl is verweven in dit werk, herkenbaar zijn.

Antonio Vivaldi (1678-1741) schreef in 1711 zijn opus 3 getiteld ai???Lai??i??estro Armonicoai??i??, zijnde een collectie van twaalf vioolconcerten voor Ai??Ai??n, twee, drie en vier violen. Het Ciconia Consort zal uit deze titel het tiende concert voor vier violen en orkest (RV 580) uitvoeren. Bach was zo gecharmeerd van dit concert dat hij zich niet te goed voelde dit te bewerken voor vier clavecimbels en orkest. Het concert zal worden uitgevoerd door vier jonge solisten uit het Ciconia Consort die dit concert, verspreid tussen het publiek ten gehore zullen brengen.

Giacomo Puccini (1858-1924) wist dat zijn grote talent vooral in het theater lag en dat zijn niet-operawerken slechts door een kleine groep werden begrepen. Toch heeft hij meer instrumentale werken geschreven dan gemiddelde concertprogramma’s en uitvoeringen doen vermoeden. Met het strijkorkest had hij een grote affiniteit en door de jaren heen schreef hij een vijftal werken voor deze bezetting. Zijn elegie Crisantemi (Chrysanthemums), welke Puccini in 1890 in een nacht schreef als reactie op de dood van de Graaf van Savoy, is een op zichzelf staand deel maar Puccini hergebruikte de melodie drie jaar later opnieuw voor de laatste akte van zijn opera Manon Lescaut. Hoewel het werk is geschreven voor de bezetting van een strijkkwartet zal het Ciconia Consort als strijkorkest dit werk ten gehore brengen.

Respighi (1879-1936) componeerde zijn laatste suite voor strijkorkest gebaseerd op Aria en antieke dansen voor luit in 1937. Het werk ademt de typisch laat romantische zelfs nostalgisch te noemen heimwee naar vroegere tijden. Het Ciconia Consort zal het werk in een originele zetting uitvoeren met een kerstvertelling in samenwerking met muziek en verteltheater Donderelf.

P.I. Tsjaikovski (1840-1893)
Als laatste werk van het programma hoort u de Valse uit Serenade in C van Tsjaikovski. Dit is een opmaat voor het volgende concertprogramma van Ciconia Consort op 9 februari 2014.