Leonid Nikishin

Leonid Nikishin

De Russische violist Leonid Nikishin werd geboren in Moskou en begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen. Hij volgde zijn muzikale opleiding in Engeland en Nederland.
Leonid is de primarius van het succesvolle Babylon Quartet dat regelmatig door Nederland en in het buitenland toert (Frankrijk, Portugal, Oostenrijk, Litouwen, enz.) In 2017 werd het Babylon Quartet het eerste ensemble dat de gloednieuwe Kamermuziek Master aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag voltooide. Met het strijkkwartet heeft hij verschillende prijzen gewonnen, zoals De Grote Kamermuziek Prijs 2015, finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2016, Storioni Toonzaal Prijs 2015, en het prestigieuze Strijkkwartet Stipendium van Het Kersjes Fonds (2016). Het Babylon Quartet concerteerde op enkele van de meest prestigieuze podia van Nederland (Het Concertgebouw, De Doelen, TivoliVredenburg, Muziekgebouw Eindhoven, enz.). Ook zijn zij regelmatig op de radio te horen, zoals een live recital in de Nieuwe Kerk (Den Haag) uitgezonden op Radio West. Leonid speelde projecten bij ensembles als Nieuwe Philharmonie Utrecht en Golden Circle Ensemble. In de zomer van 2017 leidde Leonid een ensemble in de productie van De Toverfluit, een opera voor kinderen gebaseerd op Mozart’s Zauberflöte, een gezamenlijk project van Bold Opera on the Move!, Nederlands Jeugd Orkest en Frank Groothof.

Leonid speelt momenteel op een Johannes Franciscus Cuypers viool (1797, Den Haag) en een Marcel Fetique strijkstok (1940, Parijs), hem in bruikleen gesteld door het Nationaal Instrumenten Fonds.