Idil Yunkus

Idil Yunkus

De jonge Turkse violiste İdil Yunkuş (2002) begon met vioollessen op 5-jarige leeftijd bij haar vader Selahattin Yunkuş. Ze vervolgde haar muziekopleiding aan de Mersin University State Conservatory bij Lily Tchumburzidze, waarna ze in 2017 verhuisde naar Istanbul voor lessen bij Prof. Çigdem İyicil. In 2018 kwam Idil Yunkuş naar Nederland om eerst te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ilya Grubert en vervolgens bij Theodora Geraets aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze rondt haar studies af bij Janet Krause.
Door de jaren heen nam Yunkuş deel aan masterclasses van Cihat Aşkın, Anna Schnarch, Schlomo Mintz, Alexander Kagan, Mikhail Gotsdiner, Dora Schwarzberg en Stephan Jackiw. Van 2014 tot 2022 was ze lid van het DÇSO (Doğuş Children’s Symphony Orchestra) en het TUGFO (Turkish National Youth Philarmonic Orchestra) waarin ze ook als concertmeester speelde en waar ze een grote passie voor orkestspel ontwikkelde. In januari 2023 was zij concertmeester bij het het winterproject van het Nationaal Jeugd Orkest.

Al op jonge leeftijd trad Idil op als soliste bij meerdere Turkse nationale orkesten, zoals het Başkent Kamer Orkest, het Mersin Universiteitsorkest, KODA (Karşıyaka Çambel Orchestra) en het CRR Istanbul Symphony Orchestra met werken van onder anderen Sarasate, Mendelssohn en Vieuxtemps.
Momenteel is Idil actief als kamermusicus in het Kali Quartet en het Ensemble Orochi. In de nabije toekomst wil zij zich daarnaast oriënteren op en bezighouden met interdisciplinaire kunst.