Hooggetalenteerd bezoek
‘Hooggetalenteerd bezoek’, 250 jaar Mozart in de lage landen
Ciconia Consort
Dick van Gasteren dirigent
Ton Feil acteur
Nikola Meeuwsen pianoforte
Peiting Xue pianoforte
Lilian Farahani sopraan
Zaterdag 17 oktober 2015 – 20:15u
Posthoornkerk | Haarlemmerstraat 124-126, Amsterdam
Zaterdag 7 november 2015 20:15u
Nieuwe Kerk | Spui 175, Den Haag
Donderdag 14 januari 2016 20:15u
Janskerk | Jansstraat 40/42, Haarlem
Vrijdag 15 januari 2016 20:15u
TivoliVredenburg | Vredenburgkade 11, Utrecht
Dit project wordt gesteund door de gemeente Den Haag, de gemeente Haarlem en het Prins Bernhard Cultuurfonds, met dank aan het Mozart/Wagner Fonds en Fonds Monnier Goudzwaard.
Programma:
Pianoconcerten KV 107 nr 1 en nr 3
Concertaria’s KV 78 en KV 79
Symfonie nr. 4 in D, KV 19
Symfonie nummer 25 in g klein
Concert voor twee piano’s in Es groot
Delen uit: Galimathias Musicum
Gespeeld zal worden op twee pianofortes in het bezit van Bart van Oort, beiden kopieAi??n naar Anton Walter (ca 1790) en gebouwd door Chris Maene, Belgie (2000 en 2011).
In het najaar van 2015 is het 250 jaar geleden dat Wolfgang Amadeus Mozart, samen met zijn zusje Nannerl en vader Leopold, de Nederlandse hofstad bezocht om daar op te treden aan het stadhouderlijk hof. Door ziekte, van zowel Nannerl als Wolfgang, duurt het bezoek onbedoeld langer dan een half jaar. De pas negenjarige ‘Wolfie’ schrijft in deze periode verschillende prachtige muziekwerken. Ook geven Wolfgang en Nannerl als quatre-main duo meerdere publieke concerten en worden de steden Haarlem, Amsterdam en Utrecht aangedaan.
In een concert met een sprankje theater zal het Ciconia Consort deze ‘Haagse muziekwerken’ en de tournee van de familie Mozart door de lage landen doen herleven. Musicoloog en auteur van het boek ‘Mozart in de lage landen’, Jos van der Zanden, schrijft de teksten voor dit programma, gebaseerd op brieven die Leopold Mozart vanuit Den Haag naar het thuisfront Salzburg stuurde. De gedreven acteur Ton Feil zal als ‘Pater Familias Mozart’ op geheel persoonlijke wijze het programma presenteren. Met twee jonge talentvolle pianosolisten, Nikola Meeuwsen en Peiting Xue als Wolfgang en Nannerl, proeft u de sfeer van het 18de-eeuwse stadhouderlijk klimaat, waarin wonderkinderen ter vermaak aan hoven en in publieke concertzalen werden geAi??xploiteerd. Vanuit een zelfde jonge geest als de toen negenjarige componist Mozart zullen de pianoconcerten door piepjonge getalenteerde pianisten (op historische instrumenten) worden uitgevoerd. De jonge zangsoliste Lilian Farahani zal de speciaal aan prinses Carolina van Oranje-Nassau opgedragen aria’s vertolken.
Ton Feil werkte binnen het onderwijs als docent drama en audiovisuele vorming. Daarnaast regisseerde hij scholierenvoorstellingen, presenteerde hij het VPRO-radioprogramma Koning Zzzakk in Muzijkland en leende hij zijn stem aan enkele documentaires van IKON-radioprogramma Het Bestaan.
Sinds 2001 werkt hij fulltime als acteur, stemacteur, regisseur, videomaker en coach. Hij speelde in diverse televisieseries (o.a. Westenwind, GTST, Ernstige delicten, Toen was geluk heel gewoon). In de jeugdserie Het Huis Anubis speelde hij de rol van conrector Van Swieten, een rol die hij ook speelde in de bioscoopfilm Anubis en het Pad der Zeven Zonden. Met Willem Westermann speelde hij het theaterstuk Pirandello &
Luigi en met pianiste Irina Parfenova de muziektheatervoorstelling Kasjtanka, naar een verhaal van Tsjechov op muziek van Tsjaikovski.
Op radio4 las hij gedichten in het programma Viertakt en in het programma De Bedding gaf hij stem aan o.a. Desiderius Erasmus en Ludwig van Beethoven. Van 2013 t/m 2015 speelde hij op forten van de Stelling van Amsterdam voor basisscholen de solovoorstelling ‘Aardappelen’, over WO1 in Nederland. Als videomaker werkt Ton voornamelijk voor theatergroepen en voor zorg- en onderwijsinstellingen (BraveEye Productions).
Lilian Farahani sopraan
De jonge Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Sasja Hunnego. Ze won verschillende prijzen bij het Prinses Christina Concours, verzorgde solistische optredens in de Kleine Zaal Concertgebouw en Carnegie Recital Hall (New York) en maakte tournees naar Zwitserland, Canada en de Verenigde Staten.
Ze vertolkte bij Holland Opera de titelrollen van “Romeo & Zeliha” en “Sneeuwwit” en bij Opera Zuid soleerde ze in “Die Zauberflöte”. Sinds september 2013 maakt ze deel uit van de Dutch National Opera Academy. Daar vertolkte zij onder andere de rol van Despina (Cosi fan tutte) die zij ook zong met het Orkest van de Achttiende Eeuw. In het seizoen 2014/2015 maakte Lilian haar solodebuut bij De Nationale Opera. Ook vertolkte ze enkele liederen van Canteloube bij het Residentie Orkest. Verder zong Lilian solopartijen in werken als Petite Messe Solennelle (Rossini), Messe Solennelle (Gounod), Requiem (Fauré), Stabat Mater (Pergolesi), Elias (Mendelssohn) en Krönungsmesse (Mozart).
Nikola Meeuwsen
Nikola (2002) heeft pianoles van Marlies van Gent aan de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij nam deel aan het zomerfestival 2014 van de ‘Accademia Pianistica Internazionale’ in Imola waar hij onder andere les kreeg van Enrico Pace. Nikola was een van de prijswinnaars van het concours dat aan dit festival verbonden was en ontving een beurs ter bevordering van de muzikale ontwikkeling.
Nikola won de eerste prijs in zijn leeftijdscategorie alsmede de publieksprijs van het Steinway Concours 2012 in het Concertgebouw in Amsterdam en in juni 2014 werd hij winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours.
Nikola trad ondermeer op in Festival Classique in Den Haag, de Concertboerderij van Rian de Waal en speelde samen met Daniel Waayenberg het concert voor twee piano’s van W.A. Mozart met orkest.
Peiting Xue
Peiting (2002) begon op vijfjarige leeftijd met pianolessen aan de Tilburgse muziekschool. Op haar zevende werd zij toegelaten tot de Jong Talent klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marlies van Gent, welke studie zij tegenwoordig combineert met het gymnasium. In 2010 won ze de tweede prijs van de Maassluise Muziekweek en in 2014 won ze als jongste pianist uit haar categorie de tweede prijs in het Steinway Pianoconcours in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Peiting trad op in Theater aan de Parade in Den Bosch, Vught, Vlaardingen, Bloemendaal, Zoetermeer, Edam en Bergambacht.
“Wat me vooral opviel is dat Peiting Xue nu al beschikt over een prachtige articulatie en een helder toucher. We zullen nog veel van Peiting Xue gaan horen!” (muziekrecensent/pianist Peter van Korlaar)