Groeten uit Scheveningen

Groeten uit Scheveningen

Roemrijk concertleven aan zee
Ciconia Consort
Dick van Gasteren dirigent
Wegens een ongeluk met de fiets kan soliste Maria Milstein deze concertserie helaas niet spelen. Zij wordt vervangen door Emmy Storms en Emma Rhebergen viool


Vrijdag 11 oktober 2019, aanvang 20.00 uur
Theater Hanzehof, Zutphen
Entree: €22,50 / €11,50 CJP, jongeren
Bestel kaarten online of via 057 55 12 013

Zondag 13 oktober 2019, aanvang 15.00 uur
De Nieuwe Kerk, Den Haag
Entree: €32 1ste rang / €28 2e rang / Uitpas €2,50 korting / €10 tot 27 jaar en ooievaarspas / €2,50 t/m 12 jaar / Diner-concert-arrangement Pavlov €54 (1ste rang), €50 (2e rang)
Bestel kaarten online of via 070 88 00 333
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar) aanmelden via info@ciconiaconsort.nl

Donderdag 17 oktober 2019
Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen
Grote Kerk in Koewacht
Bestel kaarten via http://www.festival-zvl.nl/

Vrijdag 18 oktober 2019, aanvang 20.15 uur
Het Concertgebouw – Kleine Zaal, Amsterdam
Entree: €32 / €16 tot 27 jaar / Stadspas €7,50 (alleen aan de kassa)
Bestel kaarten online of via T 0900 671 83 45

Zaterdag 19 oktober 2019, aanvang 20.00 uur
AMUZ, Kammenstraat 8, Antwerpen
Entree: €20 1e rang / €17 2e rang / €12,50 jongeren tot 27 jaar
Bestel kaarten online


Programma:
Felix Mendelssohn (1809-1847) – Capriccio opus 81
Felix Mendelssohn (1809-1847) – Concert voor viool en strijkorkest in d
Gustav Mahler (1860-1911) – Adagietto uit vijfde symfonie
Richard Strauß (1864-1949) – Intermezzo, sextet uit opera Capriccio
Igor Stravinsky (1862-1971) – Concerto en Re
Maurice Ravel (1875-1935) – Tzigane voor viool en strijkorkest

‘Groeten uit Scheveningen’ is een programma over de glorietijd van het klassieke concertleven van de badplaats Scheveningen. In augustus 1836 verblijft de ietwat overwerkte Felix Mendelssohn op doktersadvies drie weken in Scheveningen om te kuren. We weten dat hij dagelijks de zee inging met een van de badkoetsjes op het strand.
Al meer dan 200 jaar gaan toeristen uit binnen- en buitenland naar Den Haag en dat is mede te danken aan Scheveningen. De geschiedenis van Scheveningen als badplaats begint in 1818, wanneer een ondernemende inwoner besluit een badhuis te stichten. Het Badhuis wordt een succes en in 1885 vervangen door een groots opgezet Kurhaus.
Een van de grootste attracties van de badplaats zijn de concerten in de Kurzaal. En tot de jaren ‘60 van de vorige eeuw is Scheveningen een internationaal muzikaal centrum van allure. Zo vindt in de Kurzaal de Nederlandse première van Mahlers vijfde symfonie plaats door de Berliner Philharmoniker en gaat in 1947, met een optreden van dirigent Leonard Bernstein, het 1e Holland Festival officieel van start. De grote Kurzaal biedt dagelijks concerten met befaamde orkesten en musici. Een indrukwekkende lijst aan internationale beroemdheden betreedt het podium; van Vladimir Horowitz, Richard Tauber, Herbert von Karajan, Duke Ellington, Béla Bartók, Edith Piaf, Maria Callas, Pablo Casals, Marlène Dietrich tot en met de Rolling Stones. Maar ook Luciano Pavarotti, Igor Stravinsky, Maurice Ravel en Richard Strauss zijn te gast in het Kuhrhaus. In de 60-er jaren, toen toeristen zonnigere oorden verkozen, wordt het Kurhaus oude stijl gesloten. Ondanks het feit dat de Kurzaal nu geen concertzaal meer is maar een restaurant, speelt er iedere avond een pianist en op vrijdag- en zaterdagavond zijn er diners dansants.
Voor de liefhebber zal in de pauze als culinaire versnapering Scheveningse haring gepresenteerd worden.


Emmy Storms, soliste in Tzigane van Ravel, zie cv Emmy Storms
Emma Rhebergen, soliste in het vioolconcert van Mendelssohn
zie cv Emma Rhebergen

Felix Mendelssohn (1809-1847)
In augustus 1836 verblijft de overwerkte Felix Mendelssohn op doktersadvies drie weken in Scheveningen, niet om te componeren maar om te kuren. Hij logeert in het Badhuis, de voorloper van het huidige Kurhaus.
Mendelssohn begint al op jonge leeftijd met componeren. Zijn vader is rijk genoeg om hem een priveorkest te laten dirigeren. Na zijn pianostudie bij Marie Bigot in Parijs, gaat hij filosofie studeren bij Hegel aan de universiteit van Berlijn. Na succesvolle directie tijdens het Niederrheinischen Musikfest in 1833, wordt hij benoemd tot Generalmusikdirektor van de stad Düsseldorf. In 1835 wordt Mendelssohn tevens muziekdirecteur en Kapellmeister van het Gewandhausorchester in Leipzig, waar hij in 1842 met Robert Schumann het Leipziger Conservatorium opricht en waar hij piano en compositieles geeft.
Mendelssohns vioolconcert in d is het minder vaak uitgevoerde vioolconcert van de twee vioolconcerten.

Gustav Mahler (1860- 1911) geldt waarschijnlijk als belangrijkste Weense representant van het ‘Fin de Siècle’ en grondlegger van de moderne muziek. Mahler woont een belangrijk deel van zijn leven in Wenen, waar hij dirigent is van de Hofopera en Wiener Philharmoniker. Als Mahlers reputatie als dirigent is gevestigd, trekt hij zich in de zomermaanden terug in zijn afgelegen ‘componeer-huisje’, waar hij in rust zijn symfonieën kan schrijven. In zijn oeuvre is het Adagietto uit de vijfde Symfonie het enige deel met bezetting voor strijkorkest (en harp). Het werk werd als Nederlandse première uitgevoerd in de Kurzaal in Scheveningen. Mahler zelf bracht slechts eenmaal een bezoek aan het Scheveningse strand en de Kurzaal op de middag dat hij de Nederlandse première van zijn 7e Symfonie dirigeerde in de concertzaal van Den Haag, het K&W Gebouw, met het Concertgebouw Orkest, want vanwege de strijd tussen het Residentie Orkest en het Concertgebouworkest heeft Mahler het Residentie Orkest helaas nooit gedirigeerd.

Maurice Ravel (1875-1935) wordt met zijn landgenoot Claude Debussy als de belangrijkste muzikale impressionist beschouwd. Ravel krijgt op zevenjarige leeftijd zijn eerste pianolessen en wordt in 1889 toegelaten aan het Parijse conservatorium. Zijn piano-opleiding maakt hij niet af om bij Gabriel Fauré compositielessen te gaan volgen. In 1924 schrijfr Ravel Tzigane voor viool en luthéal, een verloren gewaand instrument dat in 1994 werd teruggevonden. Muziek van Maurice Ravel, ook gast van het Kurhaushotel, stond vaak op het concertprogramma van de Kurzaal, zo ook de Tzigane dat hier o.a. werd uitgevoerd door Herman Krebbers. In 1923 dirigeert Ravel ook zelf het Residentie Orkest.

Igor Stravinsky (1882 – 1971). De van geboorte Russische componist schrijft zijn ‘Concerto en Re’ in Hollywood (L.A.) in 1946, in opdracht van Paul Sacher. Het is de eerste compositie die hij schrijft nadat hij zijn Amerikaanse nationaliteit heeft verkregen.
Naast componist is Stravinsky ook dirigent, vaak van eigen werken. Stravinsky treedt veelvuldig op in Nederland, niet alleen als dirigent, soms ook als pianist. Meestal in Amsterdam in het Concertgebouw, maar ook in Den Haag met het Residentie Orkest en in het Scheveningse Kurhaus. Igor Stravinsky maakte zijn Scheveningse debuutoptreden in de Kurzaal in 1928 als dirigent van eigen werk en genoot van zijn verblijf in het Kurhaus waar hij zich graag door anderen liet fêteren een hapje te eten in de grote Kurzaal en te flaneren over de boulevard.

Richard Strauß (1864-1949) was een Duitse componist en dirigent. Door de wijze van instrumentatie en polyfonie wordt zijn werk beschouwd als een hoogtepunt in de muziek van de late romantiek.
Strauß maakte eerst vooral grote carrière als dirigent. Hij was chefdirigent in achtereenvolgens München, Weimar, Berlijn en tot 1924 bij de Weense Staatsopera. Na die tijd trad hij alleen nog op als gastdirigent en hield hij zich in zijn villa te Garmisch-Partenkirchen uitsluitend bezig met componeren.
Als componist is Strauß vooral bekend geworden van zijn symfonische gedichten en opera’s. Tot zijn laatste meesterwerken behoort de opera Capriccio (1941), die ook in Scheveningen werd uitgevoerd in 1975 in een productie van de Nederlandse Opera. Richard Strauß was meerdere malen in Den Haag om het Residentie Orkest te dirigeren en was te gast in het Kurhaus.