Engelse kerst

Engelse kerst

Concert in Victoriaanse stijl

Ciconia Consort
Dick van Gasteren dirigent
Peter Gijsbertsen tenor


Donderdag 12 december 2019, 12:30-13:00 uur
Lunchconcert in Centrale Bibliotheek, toegang gratis

Zondag 15 december 2019
, aanvang 15.00 uur uitverkocht
De Nieuwe Kerk, Den Haag
Entree: €32 1ste rang / €28 2e rang / Uitpas €2,50 korting / €10 tot 27 jaar en ooievaarspas / €2,50 t/m 12 jaar /
Diner-concert-arrangement Pavlov concertticket + €22
Bestel kaarten online of via 070 88 00 333
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar) aanmelden via info@ciconiaconsort.nl

Zaterdag 21 december 2019, aanvang 20.15 uur
Grote Kerk, Marktstraat 13, Naarden
Bestel kaarten online of via T 035 69 13 949

Zondag 22 december 2019, aanvang 11.00 uur
TivoliVredenburg, Utrecht
concert 1 uur zonder pauze
Entree: €20 – €28 (rang 1-3), U-Pas/CJP/scholier 6-18 jaar €16,40 – €22,80
Bestel kaarten online of via 030 23 14 544


Programma
Frank Bridge (1879-1941) – Sir Roger de Coverley (a Christmas dance)
Edward Elgar (1857-1934) – Serenade voor strijkers
Edward Elgar – A Christmas Greeting opus 52, arr. tenor en strijkers
Ralph Vaughan Williams (1872-1958) – Concerto Grosso for String Orchestra
Gerald Finzi (1901-1956) – Dies Natalis voor tenor en strijkorkest
Georg Friedrich Händel (1685-1759) – Uit Messiah: Comfort Ye My People
Benjamin Britten (1913-1976) – Variations on a theme of Frank Bridge

Wie aan Engelse kerstmuziek denkt, denkt misschien vooral aan koormuziek, maar Ciconia Consort neemt u mee naar de wereld van componisten die zich lieten inspireren door het nostalgisch Victoriaanse kerstgevoel. In Engelse kerst, concert in Victoriaanse stijl zingt Peter Gijsbertsen (winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2018) het Dies Natalis van Gerald Finzi over de verwondering van een pasgeboren kind.
De viering van de geboorte van Jezus is voor onze Engelse westerburen een belangrijk familiefeest. Iedereen kent Scrooge, Charles Dickens, de traditie van de Christmas crackers en de Christmas pudding. In Engeland wordt vanaf de zeventiende eeuw de winterfiguur Father Christmas populair, een jolige drinkende schavuit. Mede onder invloed van koningin Victoria en prins Albert wordt kerst in de negentiende eeuw een huiselijk familiefeest. De Duitse prins Albert neemt deze huiselijke traditie uit Duitsland mee naar het Engelse hof. Het koninklijk paar is zeer geliefd bij de bevolking en het duurt niet lang of de hele Engelse bevolking heeft de koninklijke kerstgebruiken overgenomen. Vanaf deze tijd krijgt Father Christmas een braver imago zoals dat past bij een huiselijke kerst. De moderne kerstman is geboren.
Sir Roger de Coverley, een Engelse countrydans, klinkt in ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens, wanneer de Geest van het Verleden het kerstfeest toont uit Scrooges stagetijd bij Mr. Fezziwig. Deze wilde Engelse dans stamt uit de tijd van de ruige Father Christmas kerstvieringen en vormt een contrast met de nostalgische Victoriaanse Kerstgroet en strijkersserenade van Elgar. Het Concerto Grosso van Vaughan Williams, die zelf organist was, heeft een kathedraal-achtige georkestreerde strijkersklank.


Solist Peter Gijsbertsen tenor
Peter Gijsbertsen studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Utrecht. Daarna zette hij zijn studie voort bij Dennis O’Neill en Ira Siff en volgde hij lessen bij Cristina Deutekom en Roberta Alexander. Peter ontving in Glyndebourne de John Christie Award. In 2012 was hij drievoudig winnaar op het Internationaal Vocalisten Concours Den Bosch en in november 2018 ontving hij, begeleid door het Ciconia Consort, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor klassieke muziek, de Nederlandse Muziekprijs.
Peter zingt operarollen bij verschillende gerenommeerde Europese operahuizen. Zijn recente opera repertoire omvat de rollen van: Alfredo in Verdi’s La Traviata (Scottish Opera, Longborough Festival Opera), The novice in Billy Budd van Britten (Bolshoi Theatre, Glyndebourne and BAM), Janicek in The Diary of One Who Disappeared van Janáček (Opéra de Lyon/Muziektheater Transparant) and Acis in Händel’s Acis and Galatea (Opéra de Fribourg). Ook soleerde hij in Glyndebourne in operaproducties van Purcell, Monteverdi en Wagner Tristan und Isolde. Tamino in Mozart’s Die Zauberflöte, een rol die Peter eerder zong bij Opera Oviedo, vertolkt hij binnenkort bij de Scottish Opera, Opéra de Fribourg en Opera Zuid. Ook stond hij op het toneel bij producties van de Nationale Reisopera, Staatsoper Berlin en Opera Keulen.
Peter nam meerdere CD’s op voor het label Phaedra waaronder liederen van Schubert, Richard Strauss, Duparc, Schumann en Clara Schumann. Het Ciconia Consort en Peter Gijsbertsen onderhouden al lange tijd een warme relatie dankzij drie eerdere succesvolle producties.


Edward Elgar (1857-1934) stamt uit een katholiek gezin waar veel gemusiceerd werd, hij leerde viool, altviool en orgel spelen. Als componist was hij praktisch autodidact. Elgar bracht de Engelse klassieke muziek eind 19e eeuw op een hoger en internationaal niveau. Ook zijn talent voor orkestratie werkte hier aan mee. Zijn bekendste werken zijn de ‘Enigma Variaties’ en de ‘Pomp and Circumstance Marches’. Zijn serenade voor strijkers (1892) is één van zijn vroegere werken. Het heeft jeugdige charme, terwijl ook al verwijzingen en vaardigheden doorklinken van de latere componist Elgar.

Ralph Vaughan Williams (1872-1958) studeerde compositie, orgel en piano aan het Royal College of Music bij o.a. Hubert Parry. Hij vervolgde zijn studie bij Max Bruch in Berlijn en Ravel in Parijs. Ondanks deze buitenlandse invloeden haalde Vaughan Williams zijn inspiratie voornamelijk uit eigen land. Zijn aanvankelijke studie geschiedenis, uitte zich in een grote interesse voor oude Engelse volksmuziek. Studies naar Engelse volksmuziek en muziek uit het Tudor tijdperk (periode van Shakespeare en Queen Elisabeth) waren van invloed op zijn oeuvre en leidden tot het verzamelde werk van de English Hymnal (1906), waarvan hij mede-samensteller was. Overheersend in zijn compositiestijl zijn de grote melodieusheid, de naar de mystieke neigende sfeer en de innerlijke rust van zijn muziek.

Gerald Finzi (1901-1956)
Dies Natalis opus 8 is een 5-delige cantate (1938) op mystieke teksten, gedichten van Thomas Traherne, een 17e-eeuwse Engelse priester en theoloog, metafysisch poëet. De zeer Engelse muziekstijl van Finzi heeft invloeden ondergaan van Elgar, Parry en Vaughan Williams. Van het werk van Benjamin Britten hield hij niet. Ongeveer twee derde van zijn muziek bestaat uit vocale stukken die in perfecte harmonie zijn met de gedachtegang van de dichter. Zijn unieke en waardevolle bibliotheek met meer dan 3.000 boeken over Engelse poëzie, filosofie en literatuur is wereldberoemd. Hij was zich al op vroege leeftijd bewust van de onzekerheid van het menselijk bestaan. Het besef dat er niets zeker is in dit leven is de sleutel tot het werk van Finzi.

Benjamin Britten (1913-1976) was Engels componist, pianist en dirigent. Hij had als kind compositieles bij Frank Bridge. Ook na zijn studie aan de Royal College of Music in Londen bij Arthur Benjamin, bleef Bridge zijn leermeester en vriend. Zijn grote doorbraak kwam met de uitvoering van Variations on a theme of Frank Bridge, bij de première op de Salzburger Festspiele in 1937. In deze variaties zet Britten een muzikaal portret neer van componist, vriend en leraar Frank Bridge. Het thema komt uit Drie Idyllen voor strijkkwartet van Bridge en het gehele stuk ademt diens sfeer. De diverse karakters van de delen staan ook voor de karaktertrekken van Frank Bridge, zoals blijkt uit het originele manuscript.