EEN SCHILDERIJENTENTOONSTELLING

EEN SCHILDERIJENTENTOONSTELLING

 

Kijken naar muziek, luisteren naar kunst
met het LAM museum


Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Sietske van Zanten
– ‘uw audio-visuele gids’

 

Concerten:
Zondag 18 oktober
2020 – 15.00 uur GEANNULEERD
De Doelen – Grote Zaal, Rotterdam

Zaterdag 24 oktober 2020
LAM museum, Lisse
Besloten concert. Toch bijwonen? Win kaarten via lamlisse.nl

Zondag 25 oktober 2020 – 15.00 uur  bestel online UITVERKOCHT
De Nieuwe Kerk, Den Haag
Entreeprijs: €30 (ongeplaceerd) (prijs incl. drankje)
€10 jongeren en ooievaarspas/ €2,50 t/m 12 jaar
extra’s: diner Pavlov + €24 (vanaf 17:00)

Zondag 25 oktober 2020 – 17.15 uur  bestel online UITVERKOCHT
De Nieuwe Kerk, Den Haag
Entreeprijs: €30 (ongeplaceerd) (prijs incl. drankje)
€10 jongeren en ooievaarspas/ €2,50 t/m 12 jaar
extra: diner Pavlov + €24 (vanaf 18:30)

Woensdag 28 oktober 2020 – 19.00 en 21.00 uur bestel kaarten online
De Vereeniging, Kleine Zaal, Nijmegen UITVERKOCHT
Entreeprijs: regulier €27, CJP €15, t/m 12 jaar €6


Programma:
Anton Webern (1883 – 1945) – Langsamer Satz
Paul Hindemith (1895 – 1963) – Fünf Stücke für Streicher  opus 44, no. 4
Tristan Keuris (1946 – 1996) – Variations for strings            
Othmar Schoeck (1886 – 1957) – Sommernacht

Het Ciconia Consort en het LAM museum (Lisse) slaan de handen ineen. In een interactief en speels programma laten museumdirecteur Sietske van Zanten en het Ciconia Consort u ervaren hoe beeldende kunst en muziek elkaar kunnen versterken. Luisteren met uw ogen en kijken met uw oren.

De Russische componist Modest Moessorgski schreef zijn Schilderijen van een tentoonstelling, of kortweg Schilderijententoonstelling, naar aanleiding van een bezoek aan een expositie van het werk van zijn vriend Viktor Hartmann. Ook andere componisten hebben het idee omarmd om concrete beelden in muziek te vatten. Debussy zou zich bij het componeren van La Mer hebben laten inspireren door De Grote Golf van Kanagawa van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai. Rachmaninov zette het romantische schilderij Toteninsel van Arnold Böcklin op muziek. Respighi toonzette drie schilderijen van renaissanceschilder Botticelli, waaronder La Primavera en De geboorte van Venus. En Martinu vertaalde zijn bewondering voor fresco’s van Piero della Francesca in muziek. Muziek kan van alles oproepen, dat blijkt telkens weer.
Klassieke muziek geldt vaak als een moeilijk toegankelijke kunstvorm omdat het een hoog abstractieniveau heeft. Beelden bieden de luisteraar een meer concrete voorstelling en omgekeerd geeft muziek een emotionele invulling en betekenis aan een verhaal. Misschien zijn film, musical en opera, maar ook muziekwerken als Peter en de Wolf (Prokofiev) en Till Eulenspiegel (Richard Strauß) daarom zo geliefd.

Blikverruimend
Verandert de beleving van de muziek door het beeld? En wat doet de muziek met de beleving van het kunstwerk? Tijdens het concert gaat directeur Sietske van Zanten samen met u het zintuigelijk avontuur aan met kunstwerken uit de collectie van het LAM. Kijken, luisteren en associëren vanuit eigen kennis en interesse en ondervinden hoe onze observatie beïnvloed wordt. Geïnspireerd door Schilderijen van een tentoonstelling nemen wij u graag mee op een muzikale en visuele ontdekkingsreis.

LAM museum
In februari 2019 opende het gloednieuwe LAM museum zijn deuren op het monumentale Landgoed Keukenhof in Lisse. Het museum is gehuisvest in een architectonische parel die de bezoeker centraal stelt. De VandenBroek Foundation die mensen wil enthousiasmeren voor kunst en cultuur is de drijvende kracht achter dit museum.
Het LAM is een instapmuseum. De collectie hedendaagse kunst wordt op een frisse en onconventionele manier tentoongesteld. Met een vernieuwend museumconcept worden bezoekers geprikkeld actief en bewust naar kunst te kijken. Zo staan er geen tekstbordjes met informatie over wie de kunstenaar is en wanneer het werk gemaakt is. Gastvrije medewerkers geven bezoekers het vertrouwen en de verantwoordelijkheid om alles uit hun museumbelevenis te halen en staan hen graag te woord. Kijken, delen, plezier hebben en eigen ontdekkingen doen. Het LAM geeft handvatten om met elke achtergrond, ervaring, kennis of leeftijd de kunstwerken te benaderen; toegankelijk maar niet oppervlakkig.
Zie voor meer informatie www.lamlisse.nl

Sietske van Zanten
“Aandacht maakt alles mooier.” Als IKEA hem niet al had, zou dit de levensspreuk van museumdirecteur Sietske van Zanten (43) kunnen zijn. Sietske is directeur van het LAM museum, dat onderdeel is van de VandenBroek Foundation. Ze ontwikkelde en realiseerde het vernieuwende museumconcept voor het LAM en bouwde aan de kunstcollectie. Eerder werkte Sietske als Zakelijk Leider bij Noordjes Kinderkunst en zette zij zich in voor bedrijfscollecties van ING en de Rabobank