De Hongaarse Konditorei

De Hongaarse Konditorei

 

 

 

virtuozen in de muziek
Ciconia Consort
Dick van Gasteren, dirigent
Paolo Giacometti piano

 


Zaterdag 9 februari 2019, Grote Kerk, Maassluis
Aanvang 20.00u
Bestel kaarten online

Zondag 10 februari 2019, De Nieuwe Kerk, Den Haag
Aanvang 15:00u
Entree: € 30 / € 27,50 Uitpas / € 10 tot 27 jr en ooievaarspas / €2,50 t/m 12 jr
Toeslag ticket €4 voor een plaats aan tafel plaats aan tafel UITVERKOCHT
Diner-concert-arrangement €52, te bestellen t.m. 8 februari
Bestel kaarten online of via 070 88 00 333  LAATSTE KAARTEN
Concert met educatieve kinderopvang

Donderdag 21 februari 2019, Theater De Lievekamp, Oss
Aanvang 20.15u
Entree: €22,50 / €12,50 jongeren <27
Bestel kaarten online of via T 0412-648922

Zaterdag 23 februari 2019, TivoliVredenburg, Utrecht
Aanvang 15.00u
Entree: rang 1 €27 / rang 2 €22 / rang 3 €19 / 20% korting voor U-pas, CJP, scholieren
Bestel kaarten online


Programma
Leoš Janáček (1854-1928) – Suite voor strijkers
Franz Liszt (1811-1886) – Malediction voor piano en strijkorkest
Frederique Chopin (1810-1849) – Nocturne No.17 In B voor piano en strijkorkest, arr. Texu Kim
Franz Liszt – Hungarian Rhapsody No. 2, arr. voor strijkorkest door Péter Wolf
Béla Bartók (1881-1945) – Divertimento voor strijkers
Léo Weiner (1885-1960) – Divertimento no.1


Ciconia Consort richt haar blik oostwaarts en gaat op reis naar Boedapest. De concertzaal wordt omgebouwd tot Konditorei en de theaterstoelen maken plaats voor tafeltjes en stoeltjes. Tijdens het concert wordt koffie geschonken met echte Dobas Torta, de zoete Hongaarse lekkernij.
In het midden van de 19e eeuw laait in Europa het nationaliteitsbesef op, de belangstelling voor de eigen cultuur en folklore groeit. Deze periode van de romantiek was ook het tijdperk van de piano en het grote virtuozendom. De piano fungeerde in de salons als statussymbool. Dit geliefkoosde meubel bracht de groeiende welvaart tot klinken en kon de glans en rijkdom van de grote wereld in de huiskamer brengen. Chopin en Liszt vierden als pianovirtuozen triomfen in de chique Parijse salons. Zij haalden hun inspiratie uit de volksmuziek, brachten deze naar de salon en maakten de volksmuziek letterlijk salonfähig. Waar in Frankrijk de salon fungeerde als plaats voor bijeenkomsten van kunstenaars en intellectuelen, stond in Boedapest de Konditorei centraal.
Liszt’s hart lag vooral in Boedapest en niet in Parijs. Hij werd geboren in een Hongaars dorpje tussen de kudden schapen en stak zijn liefde voor de zigeunermuziek niet onder stoelen of banken. In 1846 trok hij geruime tijd op met een groep zigeuners. In hetzelfde jaar begon hij aan de ‘Hongaarse rapsodieën’, gebaseerd op oude dansen van de zigeuners. Zijn ‘Malediction’ voor piano en strijkorkest voltooide hij in 1840.
De Nocturne No. 17 van Chopin en Malediction van Liszt worden uitgevoerd door Paolo Giacometti, pianovirtuoos van vandaag de dag.
De volksliederen cultuur van Hongarije is groot en telt meer dan 300.000 liederen. Met name Béla Bartók en Zoltán Kodály hebben er hun levenswerk van gemaakt dit erfgoed te classificeren. Belangrijke kenmerken van deze volksmuziek zoals: ritmische rijkdom, voorliefde voor de syncope, het gebruik van gewaagde harmonieën en archaïsche toonsoorten, is in Bartóks muziek frequent aanwezig. Ook de composities van Léo Weiner werden beïnvloed door de Hongaarse volksmuziek, maar anders dan Bartók past hij slechts een aantal elementen uit de volksmuziek toe, zonder het traditioneel harmonisch-romantische idioom geweld aan te doen.


Paolo Giacometti
De Nederlandse pianist met Italiaanse roots, Paolo Giacometti (1970), studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar hij in 1995 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Ook pianist Gyorgy Sebök is van grote invloed geweest op zijn muzikale ontwikkeling. Giacometti soleert op zowel authentieke als op moderne instrumenten bij bekende orkesten met vooraanstaande dirigenten zoals: Jaap van Zweden, Laurent Petitgirard en Kenneth Montgomery. Als solist en kamermusicus was hij te bewonderen op vooraanstaande podia als Het Concertgebouw (Amsterdam), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (London), Théâtre du Châtelet (Parijs) en Konzerthaus Wien.
Zijn liefde voor de kamermuziek leidde tot een succesvolle samenwerking met musici als Pieter Wispelwey, Gordan Nikolić en Janine Jansen. Samen met Candida Thompson en Xenia Jankovic vormt hij het Hamlet Piano Trio. Giacometti is professor aan de Robert Schumann Hochschule in Dusseldorf en geeft les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.
Paolo Giacometti heeft een indrukwekkende lijst CD’s op zijn naam staan. Met het Hamlet Piano Trio maakte hij twee succesvolle CD’s met werken van Mendelssohn en Beethoven. Voor Channel Classics nam bij het complete piano-oeuvre van Rossini op. Deze opnames van 8 CD’s namen 9 jaar in beslag. Voor de derde in deze serie ontving Giacometti de Edison Klassiek 2001. De Schubert CD die Giacometti met Pieter Wispelwey uitbracht, werd bekroond met de Choc du Monde de la Musique en een 10 van het tijdschrift Luister. Hun CD, met werken van Chopin, Fauré en Poulenc, werd onderscheiden met een Diapason d’or.