De hangende tuinen van Babylon

De hangende tuinen van Babylon

Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Maria Milstein, viool


Concerten

Vrijdag 7 februari 2025 – 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
KAARTEN (verkoop start 1 juni)

Zondag 9 februari 2025 – 15:30
Nieuwe Kerk, Den Haag
KAARTEN

Zaterdag 15 februari 2025 – 20:00
Theater Hanzehof, Zutphen
KAARTEN

Donderdag 27 maart 2025 – 20:30
De Vereeniging, Nijmegen
KAARTEN


Programma

NINO ROTA (1911-1979) – Concerto per archi (1964–65), twee delen
SULTAN ABDÜLAZIZ (1830-1876) – Gondol Şarkısı
ULVI CEMAL ERKIN (1906-1972) – Sinfonietta (1951/59)
KHACHATUR AVETISYAN (1926-1996) – Tsaghkats Baleni en Im Yegheg
ALEXANDER ARUTIUNIAN (1920-2012) – Concert voor viool en strijkorkest
Erzerumi Shoror (Armeense traditional)
FIKRET AMIROV (1922-1984) – Nizami-symfonie (1942)
ZHOU LONG (1953) – Song of the Ch’in (1982)

In de voetsporen van Alexander de Grote en Marco Polo presenteert Ciconia een muzikaal poëtische reis, met een bijzondere ‘ontmoeting’ van Italiaanse, Turkse, Armeense, Azerbeidzjaanse en Chinese muziek.

Eeuwenlang was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west en een belangrijke factor in de uitwisseling van opvattingen, ideeën en culturen. Het westelijk deel van de route werd in de 5de eeuw voor Christus gevormd door de Perzische Koninklijke Weg. Het Centraal-Aziatische deel van de route was in gebruik vanaf 115 voor Christus ten tijde van de Han-dynastie. Hoewel de term zijderoute suggereert dat het om één route ging, hebben er in de loop der eeuwen verschillende routes bestaan.
Er werden niet alleen luxegoederen zoals zijde, satijn, diamanten en porselein vervoerd, maar ook papier, rabarber, perziken, sinaasappels, paarden, kamelen, olifanten en buskruit.

Onze muzikale reis begint in het Italiaanse Venetië met het galante en virtuoze Concerto per archi van de
filmcomponist Nino Rota en maakt de overtocht naar Constantinopel met het Gondol Şarkısı, geschreven door Sultan Abdülaziz in Euraziatische stijl. Tijdens de reis naar de nieuwe karavanserai op de route, wanen we ons in de woestijn met traditionele Armeense muziek.

De Azerbeidzjaanse componist Fikret Amirov groeide op met volksmuziek. Zijn vader, Meshedi Jamil, was een beroemde ‘khanande’ (mugam zanger) en tar speler. Gebaseerd op volkstradities uit Azerbeidzjan en het Midden-Oosten ontwikkelde Amirov een nieuw genre, de symfonische mugam. Zijn Symfonie voor strijkorkest is opgedragen aan de grote Perzische 12e-eeuwse dichter Nizami. De zijderoute eindigt in
Peking met de pure Chinese klanken van de Song of the Ch’in, van de nog leven de Chinees-Amerikaanse componist Zhou Long.

Ciconia verheugt zich samen te werken met de internationaal gelauwerde violiste Maria Milstein die zal schitteren in het grootse vioolconcert van de Armeense componist Alexander Arutiunian.

Maria Milstein, viool

De internationaal gelauwerde Russische violiste Maria Milstein mocht in januari 2018 de Nederlandse Muziekprijs in ontvangst nemen. Maria werd in Moskou geboren in een muzikale familie. Zij studeerde in Amsterdam bij Ilya Grubert, in Londen bij David Takeno en bij de Muziekkapel Koningin Elisabeth in
Waterloo bij Augustin Dumay.

Maria heeft veel grote concoursen en prijzen op haar naam staan, zoals de Città di Brescia en Premio Rodolfo Lipizer in Italië, het ARD-concours in München, de Lyon Kamermuziekcompetitie en de Kersjesprijs. Maria treedt veelvuldig op in heel Europa en soleerde met o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, Nationaal Orkest van België, Residentie Orkest, Brussels Philharmonic en Amsterdam Sinfonietta en werkte samen met dirigenten als Vasily Petrenko, Jean-Jacques Kantorow en Reinbert de Leeuw.

Met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder vormt Maria het succesvolle Van Baerle Trio, waarmee zij in 2014 de ECHO Rising Stars Tour langs beroemde concertzalen in Europa maakte. Het trio bracht twee veelgeprezen CD’s uit. Met de CD Sounds of War, opgenomen met pianiste Hanna Shybayeva, en sonates van Poulenc, Janáček en Prokofiev, ontving Milstein lovende kritieken in de internationale pers. De CD kreeg de Edison Klassiek Prijs 2015 in de categorie beste kamermuziekalbum.
In oktober 2017 verscheen haar tweede album La Sonate de Vinteuil, opgenomen met haar zus, de pianiste Nathalia Milstein, die door de Nederlandse pers werd verkozen tot Beste CD van 2017. Een tweede album van de zussen Milstein Ravel Voyageur werd bekroond met de prestigieuze Diapason d’Or.

Maria speelt op een viool van Michel Angelo Bergonzi (Cremona, ca. 1750), in bruikleen gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Maria doceert aan het Conservatorium van Amsterdam.