Wiener Maiblumen

Wiener Maiblumen

 


Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Lenneke Ruiten, sopraan


Concerten

Zondag 21 april 2024 – 11:30
Theater de Veste, Delft
Kaartverkoop start 15 juni

Donderdag 25 april 2024 – 20:15
Grote Kerk, Naarden
Kaartverkoop start 9 juni

Zondag 28 april 2024 – 15:00
De Vereeniging, Nijmegen
KAARTEN

Vrijdag 10 mei 2024 – 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Kaartverkoop start 1 juni

Zaterdag 11 mei 2024 – 20:15
Theater Lievekamp, Oss
Kaartverkoop start september 2023

Zondag 12 mei 2024 – 15:30
Nieuwe Kerk, Den Haag
KAARTEN

Zaterdag 18 mei 2024 – 20:00
Theater Hanzehof, Zutphen
KAARTEN


Programma

ALBAN BERG (1885-1935) – Adagio Appasionato uit: Drei Stücke für Streichorchester
KARL AMADEUS HARTMANN (1905-1963) – Concerto funèbre voor viool en strijkorkest
VIKTOR ULLMANN (1898-1944) – Strijkwartet nr 3 (1943)
PAUL HINDEMITH (1895-1963) – Fünf Stücke für Streicher
DIMITRI SJOSTAKOVITCH (1906-1975) – Kammersymphonie in c-Moll opus 110a

In Wiener Maiblumen is een fantastische hoofdrol weggelegd voor de internationale stersoliste Lenneke Ruiten, die onlangs de prestigieuze Elly Ameling Ring kreeg uitgereikt. In gezellige Weense Konditorei-sferen, genietend van een stukje Sachertorte, zetten Ciconia en Lenneke Ruiten het Weense literaire klimaat van het fin de siècle centraal; het Wenen ook van de schilders Gustav Klimmt en Oskar Kokoshka, de architect Otto Wagner en psycholoog Siegmund Freud.

Wie aan Wenen denkt, denkt aan muziek van Mozart en Johann Strauss, of van Schubert en Mahler, uitgevoerd in de prachtige schittering van de Musikvereinssaal met al zijn verguldsels en kroonluchters.
In de schaduw van de muzikale grootmeesters staan niet zelden literaire kunstenaars die de aanleiding en inspiratie gaven voor grote muziekwerken. Richard Dehmels gedicht Verklärte Nacht werd onnavolgbaar mooi verklankt in laat-romantische stijl door Arnold Schönberg. Minder bekend is Dehmels gedicht Maiblumen dat werd getoonzet door Schönbergs leraar, zwager en vriend, Alexander Zemlinsky. Schubert schreef het lied Der Tod und das Mädchen op tekst van Matthias Claudius. Het lied stond aan de basis van Schuberts gelijknamige strijkkwartet in d-klein, dat Gustav Mahler vervolgens bewerkte voor strijkorkest. Theodor Storm inspireerde Alban Berg tot het schrijven van Die Nachtigall, één van zijn Sieben frühe Lieder; een schijnbare eenvoud, maar met een grote subtiliteit en verbeeldingskracht.

Maar Wenen is geen Wenen zonder de nostalgische muziek in luchtige Weense stijl zoals Schönbergs Frühe Walze in Johann Strauss-achtige stijl en de operette-evergreens Wien, Wien nur du allein en het Vilja lied.

Lenneke Ruiten sopraan

Sopraan Lenneke Ruiten heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een internationaal veel gevraagde soliste. Ze staat op de grootste bühnes van de wereld en heeft een indrukwekkende internationale carrière in zowel opera, concert als lied.
Lenneke Ruiten begon haar muzikale opleiding als fluitiste aan de Conservatoria van Alkmaar en Amsterdam. Na haar eindexamen legde zij zich uitsluitend toe op het zingen en rondde ze haar zangstudie met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Meinard Kraak. Hierna volgde zij de operaopleiding aan de Musikhochschule te München. Zij volgde masterclasses bij Elly Ameling, Hans Hotter, Robert Holl, Walter Berry en Rudolf Jansen. In 2002 won zij vijf prijzen op het Internationaal Vocalisten concours in ‘s-Hertogenbosch, waaronder de eerste prijs. In februari 2023 kreeg Lenneke voor haar speciale vertolking van het liedrepertoire de prestigieuze Elly Ameling Ring uitgereikt.

In het begin van haar carrière was Lenneke Ruiten vooral actief in het concertrepertoire. Dirigent Sir John Eliot Gardiner nam haar mee als soliste op diverse tournees met de English Baroque Soloists en The Monteverdi Choir. Daarnaast soleerde ze bij vele orkesten zoals het Mahler Chamber Orchestra, Tonhalle Orchester Zürich, Mozarteum Orchester Salzburg, Akademie für Alte Musik Berlin, Wiener Philharmoniker, Gewandhaus Orchester, Philadelphia Orchestra, Spanish National Orchestra, Staatskapelle Dresden, Orchestre Suisse Romande, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en RTÉ National Symphony Orchestra Dublin. Daarbij werkte ze samen met dirigenten als Christian Thielemann, Frans Brüggen, Emmanuelle Haïm, Ton Koopman, Ivan Fischer, Jérémie Rhorer en Ed Spanjaard.
Als operazangeres debuteerde Lenneke in 2013 in de rol van Ophélie in de opera Hamlet van Thomas olv Marc Minkowski in La Monnaie in Brussel. Sindsdien volgden vele operaproducties in festivals en operahuizen als Holland Festival, Salzburger Festspiele, Theater and der Wien, La Scala, La Monnaie, Festival d’Aix-en-Provence, Edinburgh Festival, Opéra de Lausanne, Opéra National du Rhin, Staatsoper Stuttgart en Ópera de Oviedo, waarbij ze samenwerkte met dirigenten als René Jacobs, Christoph Eschenbach, Zubin Mehta, Jésus López Cobos, Ingo Metzmacher, Antonello Manacorda en Lorenzo Viotti. Bij De Nationale Opera in Amsterdam zong Lenneke solorollen in de producties Hänsel und Gretel, Die Entführung, Das Floss der Medusa en Der Zwerg.