Scandinavische Wintersprookjes

Scandinavische Wintersprookjes

Kerstconcert met Karin Strobos


Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Karin Strobos, mezzosopraan


Concerten

Zaterdag 26 november 2022 – 20:00
Edesche Concertzaal, Ede
KAARTEN

Zaterdag 10 december 2022 – 15:00 en 20:15
Nieuwe Kerk, Den Haag KAARTEN
extra’s: diner Pavlov + €24
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar) aanmelden via info@ciconiaconsort.nl

Woensdag 14 december 2022 – 20:00
TivoliVredenburg, Utrecht
KAARTEN

Zaterdag 17 december 2022 – 20:15
Grote Kerk, Naarden
KAARTEN
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar) aanmelden via info@ciconiaconsort.nl

Woensdag 21 december 2022 – 20:00
Theater Dakota, Den Haag KAARTEN
19:00 Voorprogramma: SPEEL MEE MET Ciconia Consort, Peer Gynt Suite Grieg

Donderdag 22 december 2022 – 20:00
Theater Hanzehof, Zutphen KAARTEN
19:00 Voorprogramma: SPEEL MEE MET Ciconia Consort, Peer Gynt Suite Grieg

Vrijdag 23 december 2022 – 20:15
De Lievekamp, Oss
LAATSTE KAARTEN


Programma

NIELS W. GADE (1817 – 1890) – Novelettes voor strijkorkest, opus 53 (Andantino-Allegro vivace e grazioso)
PĒTERIS VASKS (geb. 1946) – Epifania for orchestra
EDVARD GRIEG (1843-1907) – Liederen uit Peer Gynt (o.a. Solveigh’s Song)
MAX BRUCH (1838-1920) – Serenade nach schwedischen Volksmelodien
EINOJUHANI RAUTAVAARA (1928-2016) – Die Liebenden, liedcyclus voor sopraan en strijkorkest
EDVARD GRIEG (1843-1907) – Holbergsuite, opus 40

Kerst in Scandinavië is een waar lichtfestival. De dagen zijn kort en koud en de lichtjes van Santa Lucia spelen een belangrijke rol in het kerstfeest. Ook de natuur met haar bijzondere noorderlichtspektakel, levert een prachtige bijdrage. Kerstsprookjes uit Lapland, Zweedse trollen, Noorse nissen, weids besneeuwde Finse bossen en rendieren maken het magische plaatje compleet, want de Julenisse (kerstman) woont in het hoge noorden van Scandinavië, in Lapland, dicht bij de noordpool.

In Scandinavië markeert het Luciafeest het begin van de kerstperiode op 13 december; de kortste dag van het jaar, de dag van de zonnewende en terugkeer van het licht. De Luciatraditie is ontstaan in de middeleeuwen, maar heeft ook elementen van voorchristelijke midwinterfeesten. Vroeg in de morgen komen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en kaarsjes op hun hoofd hun ouders en de rest van het gezin wekken en eten brengen. Daarbij zingen zij speciale Lucialiedjes. Ook kiest volgens traditie elk dorp jaarlijks zijn eigen ‘Lucia’.

In Den Haag is het Lucia feest ook een jaarlijks terugkerende gebeurtenis. Ieder jaar schenkt de Zweedse ambassadeur aan de stad Den Haag een grote kerstboom voor het Lange Voorhout. Samen met de burgemeester steekt hij op 13 december de lampjes aan. Er worden traditionele Lucia-liedjes gezongen en er is warme chocolademelk en glögg.

Ciconia Consort voert u samen met mezzosopraan Karin Strobos door de wondere wereld van Peer Gynt, Santa Lucia en verhalen uit Lapland. Een romantisch muziekprogramma uit en over Scandinavië; van de prachtige en bekende Holbergsuite van de Noorse componist Edvard Grieg tot het mystieke Die Liebenden van de Finse componist Einojuhani Rautavaara, een werk in laat-romantische stijl van Mahler en Strauss. Ook de jongste concertbezoekers zijn van harte welkom bij dit kerstconcert voor de hele familie!

Karin Strobos
In 2011 viel de Nederlandse mezzosopraan Karin Strobos in bij De Nationale Opera in Amsterdam onder leiding van Sir Simon Rattle met de rol Octavian in Der Rosenkavalier van Richard Strauss. Met dit optreden oogstte ze lovende kritieken. De Nederlandse pers sprak van een droomdebuut. Haar carrière is vanaf dat moment in een stroomversnelling gekomen. Bij De Nationale Opera vertolkte Strobos ook de rollen Flora (La Traviata) en Phénice (Armide).
Karin Strobos studeerde bij Henny Diemer aan het Utrechts Conservatorium, waar zij in 2009 haar Masterdiploma met onderscheiding ontving. Daarnaast kreeg zij zanglessen van Brigitte Fassbaender, Iris Dell’Acqua, Gemma Visser en Margreet Honig.
Met haar trio Strobos-Bercken-End won zij de ‘Debuut Publieksprijs’. Ook mocht zij de Grachtenfestivalprijs 2011 en het Gouden Viooltje in ontvangst nemen.
Van 2009 tot 2011 behoorde Strobos tot het vaste ensemble van Opera Zuid, waar zij o.a. de titelrol in Rossini’s La Cenerentola vertolkte. Bij de Nederlandse Reisopera zong zij de rollen Cherubino, Flora, Rosina en Der Komponist (Ariadne auf Naxos). Van 2014 tot 2019 maakte Strobos deel uit van het vaste solistenensemble van het Aalto-Musiktheater in Essen, Duitsland. Daar vertolkte ze rollen als Cherubino, Charlotte, Suzuki, Zerlina, Idamante, Dorabella, Rosina, Elvira, Adalgisa, Siébel en Amando. Nu keert zij bij het Aalto-Musiktheater regelmatig terug als vaste gastsoliste.
Naast operarepertoire treedt Strobos veelvuldig op als soliste bij Nederlandse orkesten zoals het Residentie Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en Rotterdams Philharmonisch Orkest. Op haar concertrepertoire staan onder meer Mahlers Vierde Symphonie en Lieder eines Fahrenden Gesellen. Met de Eerste Symfonie van Willem Jeths, die speciaal voor haar twee delen met zangsolo schreef, maakte ze bij het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart haar debuut in de Zaterdagmatinee in Het Concertgebouw Amsterdam.
Ciconia Consort werkte eerder succesvol samen met Karin Strobos met de Wesendoncklieder van Wagner die onlangs verschenen op de Cd ‘Rheingold’ bij het label Briljant Classics