Mystiek & Mysterie

Mystiek & Mysterie

Van Mozart tot Harry Potter


Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Mario Bruno, fluit


Concerten

Vrijdag 6 oktober 2023 – 20:00
Theater Hanzehof, Zutphen
KAARTEN

Zaterdag 7 oktober – 20:15
Nieuwe Kerk, Den Haag
extra’s: diner Pavlov + €26
KAARTEN

Zondag 8 oktober – 15:30
Willem Twee Toonzaal, Den Bosch
Kaartverkoop start binnenkort

Zondag 15 oktober – 16:00
Oude Blasiuskerk, Delden
KAARTEN


Programma

JOHN WILLIAMS (geb. 1932) – Hedwig’s Theme from Harry Potter and the sorcerer’s stone
WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) – Adagio en fuga in c-klein, KV5461
WILLEM PIJPER (1894-1947) – Zes Adagio’s (arr. voor strijkorkest Jan van Dijk)
FRIEDRICH NIETZSCHE (1844-1900) – Hymnus an das Leben (1887)
ANDRE JOLIVET (1905-1974) – Concert voor fluit en strijkorkest
ISANG YUNG (1917-1995) – Tapis voor strijkorkest
OLIVIER MESSIAEN (1908-1992) – Epode voor 18 strijkers uit Chronochromie
ARTHUR HONEGGER (1892-1955) – Symfonie nr. 2, voor strijkorkest en trompet ad libitum

God maakte een beeld naar zijn gelijkenis en vroeg de ziel daarin plaats te nemen, maar de ziel weigerde want het was haar natuur om vrij te zijn… Toen vroeg God de engelen muziek te maken en de ziel raakte in extase en betrok het lichaam om nog meer van muziek te kunnen genieten.

Bij het woord mystiek denk je aan geheimzinnigheid. Vreemd is dat niet, al in de oudheid werd muziek als iets mysterieus ervaren en de Griekse woorden voor muziek (mousikè) en mysterie (mystikós) staan etymologisch dicht bij elkaar. Geen wonder dat muziek altijd als ‘instrument’ te hulp wordt geroepen voor het onuitspreekbare, en bij religie, vrijmetselarij, theater of film een dienende functie heeft.

Beleef in het programma Mystiek en Mysterie hoe muziek ons, met symboliek of transcendente werking, meeneemt naar een ‘andere werkelijkheid’. Harry Potter zou niet zo’n succes geweest zijn zonder de muziek van John Williams. Hoe kan hij ons toch met een paar klanken in de fantasiewereld van de tovenarij brengen? En wist u dat de beroemde filosoof Friedrich Nietzsche ook gecomponeerd heeft?
Dat Mozart werk schreef voor de vrijmetselarij is algemeen bekend, maar ook Willem Pijper schreef met de prachtige Zes Adagio’s een maconniek werk boordevol symboliek en cryptische verwijzingen.
André Jolivet en Olivier Messiaen maakten deel uit van de groep ‘La Jeune France’, die sterk wordt geassocieerd met mystiek en oriëntalisme. Waar Messiaen vooral schreef vanuit mystiek-rooms-katholieke overtuiging, was Jolivet op zoek naar heidens-magische impulsen, zoals voor ‘t eerst bezworen door Stravinsky in zijn magistrale Sacre du printemps. Jolivets Fluitconcert met schitterende melodische lijnen en opzwepende ritmiek, zal worden vertolkt door de jonge, zeer getalenteerde Italiaanse fluitist Mario Bruno, prijswinnaar van het fameuze ARD Musikwettbewerb 2022.
Met een magische apotheose van de trompet in de strijkerssymfonie van Honegger besluit Ciconia dit concert.

ARD- Musikwettbewerb
Vanaf het seizoen 2023-2024 gaat het Ciconia Consort een samenwerking aan met de Bayerische Rundfunk en biedt Ciconia jaarlijks een prijswinnaar van de ARD competitie de mogelijkheid te soleren met het orkest. Het internationale ARD Musikwettbewerb (organisator Bayerische Rundfunk) is een van de meest gerenommeerde en grootste concoursen voor klassieke muziek. Jaarlijks strijden zo’n 200 kandidaten uit 35 tot 40 landen om de hoofdprijs, voor velen het begin van een grote carrière. Onder eerdere prijswinnaars zijn o.a. de wereldberoemde artiesten Jessye Norman, Maurice André, Natalia Gutman, Christoph Eschenbach, Mitsuko Uchida, Thomas Quasthoff, Juri Bashmet en Heinz Holliger.

Mario Bruno
Italiaanse fluitist Mario Bruno heeft al een succesvolle carrière achter de rug en won vele belangrijke (inter)nationale concoursen, o.a. de eerste prijs bij de Flute Competition Gazzeloni in Pescara (2017), de eerste prijs en prijs voor de uitvoering van de eigentijdse compositie bij de 10e Kobe International Flute Competition (2022) en in hetzelfde jaar de 2e prijs bij de 71. ARD-Musikwettbewerb. Bruno begon zijn opleiding in de klas van Antonio Amenduni, aan het Conservatorio di Musica in Foggia, waar hij in 2015 cum laude en met eervolle vermelding afstudeerde. Hij vervolgde zijn studie bij Michele Marasco aan de Accademia Italiana del Flauto in Rome. In 2020 voltooide hij cum laude zijn Masteropleiding bij Davide Formisano aan de Staatliche Hochschule für Musik in Stuttgart. En momenteel studeert hij nog bij Andrea Lieberknecht, aan de Hochschule für Musik und Theater in München. Mario Bruno volgde masterclasses bij onder meer Peter Lukas Graf, Christina Fassbender, Sebastian Jacot, Patrick Gallois (Accademia Chigiana), Paolo Taballione en Hans-Joachim Fuss (traverso).
Hij soleerde in fluitconcerten van Jolivet, Ligeti, Mozart en Borne bij orkesten als het Orchestra Città di Vigevano en Bruno Maderna Orchestra. Als orkestmusicus speelde hij o.a. in het Sinfonieorchester Città Metropolitana di Bari, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, Südwestrundfunk Symphonieorchester, NDR Elbphilharmonie Orchester en Bach Collegium München. Sinds augustus 2021 heeft hij een betrekking als solofluitist in het Staatsorchester Kassel.