Kaukasische Klanken
Een muzikaal-antropologische reis
met soliste Isabelle van Keulen
Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Isabelle van Keulen, viool
Concerten
Houd er rekening mee dat u bij komende concerten de CoronaCheck app nodig heeft.
Vrijdag 8 oktober 2021 – 20:00
Buitensociëteit Theater Hanzehof, Zutphen
KAARTEN
Zaterdag 9 oktober 2021 – 20:15
Nieuwe Kerk, Den Haag
extra’s: diner Pavlov + €24
KAARTEN of via kassa in de Nieuwe Kerk (ook voor kaarten met ooievaarspas), geopend op dinsdag & vrijdag tussen 13u en 18u
Zondag 10 oktober 2021 – 16:00
Oude Blasiuskerk, Delden
KAARTEN
Zondag 31 oktober 2021 – 14:30
Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam
KAARTEN
Programma
Edward Mirzoyan (1921-2012) – ‘Shushanic’ – Elegy
Fikret Amirov (1922-1984) – Mugham Poéme (1979) voor viool en strijkorkest
Eduard Hayrapetyan ( geb. 1949) – “The Lost Balloon” for string orchestra
Sulkhan Tsintsadze (1925-1992) – Miniatures on Georgian Folk Themes
Pēteris Vasks (geb. 1946) – Vientulais Engelis, Meditation voor viool en strijkorkest
Fikret Amirov (1922-1984) – Symfonie voor strijkorkest, Ter herdenking aan de dichter Nizami
Nu het reizen naar verre oorden lang niet mogelijk is geweest, nemen het Ciconia Consort en Isabelle van Keulen u mee op reis naar de Kaukasische landen Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. De Kaukasus is altijd een kruispunt geweest van vele culturen, religies en talen. Grootmachten zoals de Sovjet-Unie, het Ottomaanse Rijk, het Perzische Rijk en het Romeinse Rijk probeerden de Kaukasus in hun invloedssfeer te brengen. Al deze invloeden zijn nog steeds in de hedendaagse muziek van deze regio terug te horen. Minder bekend is dat er in Georgie, Azerbeidjan en Armenië ook Westers georiënteerde klassieke muziek bestaat.
Dit levert een bloeiende en buitengewoon afwisselende muzikale reis op: naast de prachtige Russisch georiënteerde (Prokofiev-achtige) strijkerssymfonie met Perzische invloeden van de Azerbeidjaanse componist Fikret Amirov, maakt u kennis met de oosters-Arabische ‘Mugham’, een van de vele folkloristische muziekvormen uit Azerbeidzjan gebaseerd op de Iraans-Arabisch-Turkse Maqam. Van de Georgisch-Armeense componist Mirzoyan speelt Ciconia de lyrische en poëtische filmmuziek Shushanic. Van de nog levende Armeniër Hayrapetyan klinkt ‘The Lost Balloon’, dichterlijke rustgevende muziek met span-nende bijna spookachtige cluster-harmonieën en ijle melodische lijnen. In beide werken klinkt de zoete poëtische literatuur door, bekend van schrijvers als Kader Abdolah. Tsintsadze transformeert de volksmuziek van het Georgische platteland naar de kunstmuziek.
Stersoliste Isabelle van Keulen zal haar veelzijdige muzikale kwaliteiten laten horen in de virtuoze Mugham Poeme en het meditatieve mystieke Vientulais Engelis van Pēteris Vasks.
Isabelle van Keulen
Isabelle van Keulen volgde haar opleiding o.a aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam waar zij studeerde bij Davina von Wely. Zij vervolgde haar opleiding in Salzburg aan het Mozarteum bij Sandor Vegh. In 1983 won ze de zilveren medaille op het ‘Yehudi Menuhin Concours’. En in 1984 kwam haar grote doorbraak met het winnen van de Young Musician of the Year Competition.
Van Keulen soleerde bij orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest, de Berliner Philharmoniker en het NHK Symphony Orchestra in Tokyo en werkte onder anderen samen met de dirigenten Riccardo Chailly, Colin Davis, Sir Neville Marriner en Valery Gergiev. Van 1997 tot 2006 was zij artistiek directeur van het Delft Chamber Music Festival. Sinds 2007 maakt Van Keulen deel uit van het Leopold String Trio en van 2009 tot 2012 was zij de artistiek leider van het Norwegian Chamber Orchestra.
Tevens zet zij zich in voor muziek van hedendaagse componisten: op haar repertoire staan speciaal voor haar geschreven werken, zoals vioolconcerten van Theo Loevendie, Erkki-Sven Tüür, Henri Dutilleux, John Adams en Brett Dean. Ook het minder bekende repertoire, met vioolconcerten van Krenek, Pettersson en Busoni, krijgt bij haar aandacht.
Vele opnames zijn door haar opgenomen bij labels zoals Chandos, Challenge, Berlin Classics en Hyperion. Zo verschenen CD’s met werken van Strauss, Respighi en de complete werken voor viool en piano van Sergej Prokofiev samen met Ronald Brautigam, het Mozart Klarinetkwintet met Sharom Kam en Bach’s Goldbergvariaties met het Leopold String Trio. In mei 2013 kwam een prestigieuze CD/DVD uit op Challenge Records, alsook een documentaire, genaamd ‘Tango!’ met muziek van Astor Piazzolla, gespeeld door het Isabelle van Keulen Ensemble.
Isabelle van Keulen geeft regelmatig masterclasses en sinds 2012 is zij professor aan de Hochschule Luzern, Zwitserland, voor viool, altviool en kamermuziek.
Van Keulen bespeelt een Guarneri del Gesù-viool uit 1734, de ex-Novello.