Italiaanse Kerst

Italiaanse Kerst

Met soliste Lavinia Meijer


Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Lavinia Meijer, harp


Concerten

Donderdag 25 november 2021 – 12.30 
Centrale Bibliotheek, Den Haag
Gratis toegang
Zonder Lavinia Meijer, ingekort programma

Vrijdag 26 november 2021 – 20:15
Reeuwijk Klassiek, Reeuwijk
UITVERKOCHT

Zondag 28 november 2021 – 14:30 
Theater ’t Voorhuys, Emmeloord
KAARTEN
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar) aanmelden via info@ciconiaconsort.nl

Zaterdag 11 december 2021 – 20.00 GEANNULEERD
Edesche Concertzaal, Ede

Zaterdag 11 december 2021 – 14:30 -> let op: GEWIJZIGDE CONCERTDATUM
Stadsgehoorzaal, Leiden
LAATSTE KAARTEN

Zaterdag 18 december 2021 – 14:30 -> let op: GEWIJZIGDE AANVANGSTIJD 
Grote Kerk, Naarden
KAARTEN
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar) aanmelden via info@ciconiaconsort.nl

Zondag 19 december 2021 – 15:00 -> GEANNULEERD, lockdown v.a. 19 december 05.00u
Concertzaal Amare, Den Haag
extra’s: lunch Pavlov + €24 -> de bezoekers die zich hebben aangemeld voor het diner in Pavlov kunnen hun voucher gebruiken voor het driegangen luncharrangement – vanaf 12:30 uur
EXTRA KAARTEN 
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar) aanmelden via info@ciconiaconsort.nl


Programma
Hugo Wolf (1860-1903) – Italiaanse serenade
Ludovico Einaudi (geb. 1955) – Divenire voor harp en strijkers
Pietro Mascagni (1863-1945) – Intermezzo uit Cavaleria Rusticana
Ermanno Wolf-Ferrari (1876-1948) – Serenade voor strijkers
Arcangelo Corelli (1653-1713) – Concerto Grosso op. 6 no. 8 (Kerstconcert)
William Alwyn (1905-1985) – Lyra Angelica voor harp en strijkorkest
Nino Rota (1911-1979) – Concerto per archi

Ciconia Consort presenteert samen met stersoliste Lavinia Meijer een afwisselend familiekerstconcert in Italiaanse sferen. Italië is het land waar kerstmis werd uitgevonden; al in het oude Rome was 25 december een feestdag, de ‘Saturnalia’, ter viering dat de dagen weer langer werden. De geschiedenis van de kerststal gaat terug tot 1223, toen Franciscus van Assisi een kunstenaar vroeg de geboorte van Christus uit te beelden. Jezuïeten en Dominicanen verspreidden vervolgens de kerststaltraditie naar alle uithoeken van het land.
De harp kennen we als symbool van de schaapherder en latere koning David. In het beroemdste kerstlied aller tijden ‘Stille Nacht’, zingen we nog steeds over Davids Zoon, geboren in Bethlehems stal. Alle reden om ruim baan te geven aan Lavinia Meijer en de harp. Bijzonder is dat zij niet alleen optreedt als soliste in het Lyra Angelica van William Alwyn en het Divenire van Einaudi, maar ook een paar prachtige harppartijen in het orkest zal vertolken.
Bekende en geliefde stukken zoals het Intermezzo uit de Cavaleria Rusticana, het kerstconcert van Corelli en de minder bekende, verrassende Serenade van Wolf-Ferrari, worden afgewisseld met vertellingen door dirigent Dick van Gasteren over eeuwenoude en hedendaagse Italiaanse muzikale kersttradities. En, in het land van Don Camillo en Fellini mag muziek van de filmcomponist Nino Rota natuurlijk niet ontbreken.

Kinderprogramma
Ouders en grootouders, neem uw (klein)kinderen mee naar het concert! 
Bij de concerten in Emmeloord (28 nov), Naarden (18 dec) en Den Haag (19 dec) wordt het kinderprogramma georganiseerd. Het kinderprogramma staat onder de professionele leiding van harpdocente Kathelijne Schelfhout. De avond voor de kinderen staat ook helemaal in het thema van Italiaanse Kerst: zo leren ze alles over de harp en de doedelzak, leren ze een echt Italiaans kerstliedje en krijgen ze aan het einde van het concert een speciale rol! 
Aanmelden voor het kinderprogramma kan door te mailen naar info@ciconiaconsort.nl. Vergeet niet de leeftijd van de kinderen door te geven. De toegangskaarten voor kinderen tot en met 12 jaar kunnen gekocht worden via de websites van de concertlocaties.  

Lavinia Meijer
De van geboorte Zuid-Koreaanse Lavinia Meijer, groeide op in Nederland. Op 9-jarige leeftijd begon ze met harp spelen. Ze studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam bij Erika Waardenburg, waar zij Cum Laude afstudeerde.
Een indrukwekkende lijst aan prijzen viel Lavinia Meijer ten deel. Ze won bijvoorbeeld eerste prijzen bij het Prinses Christina Concours, Stichting Jong Muziek Talent, Nederlands Harp Concours, Vriendenkrans Concours van Het Concertgebouw Amsterdam, het Internationaal Harpconcours, een tweede prijs bij het Reinl-Wettbewerb in Wenen, derde prijs bij de Sixth International USA Harp Competition in de VS, en in 2009 mocht zij daar de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs aan toevoegen.

Daarnaast ontving zij de publieksprijs van de Edisons 2012 voor haar CD Fantasies and Impromptus, en in 2013 een Gouden Plaat en Platina onderscheiding voor de CD Metamorphosis/The Hours (Philip Glass).

Lavinia Meijer heeft een exclusief artiestencontract bij Sony Classical en speelt recitals en soloconcerten over de hele wereld, van Carnegie Hall New York tot de Berliner Philharmonie, alsook rockpodia, openluchtfestivals en Wereld Harp Congressen. Haar passie om de mogelijkheden van de harp te verbreden is opmerkelijk. Zij zoekt altijd naar zeldzaam klassiek solo- en orkestrepertoire en hedendaagse muziek. Zo speelde zij met het Aurelia Saxofoon Kwartet nieuwe transcripties van Caplet, Debussy en Ravel, en wereldpremières van Garrett Byrnes en Carlos Micháns. Maar bovenal werd Lavinia Meijer bekend door haar transcripties en uitvoeringen van de muziek van Philip Glass.

Na een persoonlijke ontmoeting met Philip Glass in 2011, kreeg zij toestemming zijn 5-delige Metamorphosis voor harp(solo) te bewerken. Daarna arrangeerde ze ook andere werken van Philip Glass, waaronder Opening Piece, delen uit The Hours en het hoofdthema uit Koyaanisqatsi. Onlangs werd ze uitgenodigd om op te treden met Philip Glass op zijn Days & Nights Festival in Big Sur, VS. Over de hele wereld betovert Lavinia Meijer het publiek met haar intense en baanbrekende vertolkingen van het Philip Glass-repertoire.