Brexit rules the waves

Brexit rules the waves

Ciconia Consort
Dick van Gasteren, dirigent
Peter Gijsbertsen, tenor

Donderdag 19 april 2018 20.30 uur,
Muzenzaal – Musis Sacrum, Velperbuitensingel 25, Arnhem
Entree: €28 / €14 CJP < 16 jaar
Bestel kaarten online of via 026 443 73 43

Zondag 22 april 2018 15.00 uur,
Nieuwe Kerk, Spui 175 Den Haag
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar)
Entree: €28 / €25,50 Uitpas/ €10 < 27 jaar/ €2,50 t/m 12 jaar
Diner-concert-arrangement Pavlov: combiticket €50
Bestel kaarten online of via 070 88 00 333

Zondag 29 april 2018 15:00 uur
Witte Kerk Heiloo
Entree: €15
Bestel kaarten online of via 06 451 84 525

Zondag 26 april 2018 20.00 uur
Hertz – TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, Utrecht
Entree: €28 / €10 < 27 jaar / €5 t/m 12 jaar
Bestel kaarten online of via 030 23 14 544


Programma:
Jacques Casterède, ‘Sinfonia per Archi’ (1952)
Benjamin Britten, Serenade ‘Les Illuminations’, opus 18 (1939)
Peter Warlock, ‘Capriolsuite’ (1926)
Gerald Finzi, ‘Dies Natalis’ opus 8 (1939)

In een ‘special’ over het ooit Verenigde Koninkrijk en buurland ‘Douce France’ is ster-tenor Peter Gijsbertsen speciale gast bij het Ciconia Consort in een Engels-Frans ‘High Tea concert’.
Hoewel de Brexit onvermijdelijk lijkt, zijn Engeland en Frankrijk sinds de inval in 1066 door Willem de Veroveraar, de eerste Normandische koning van Engeland (als ‘stripverhaal’ te lezen in het zeventig meter lange tapijt van Bayeux), onlosmakelijk met elkaar verbonden door de Frans-Engelse oorlogen, de gezamenlijke ontwikkeling van het eerste supersonisch verkeersvliegtuig ‘Concorde’ en de kanaaltunnel die fungeert als navelstreng tussen het Britse eiland en Europese continent. Hoewel beide landen beroemde minachting hebben voor elkaars keuken (Brits eten is saai, Frans eten oneetbaar), lijkt dit zichzelf wegcijferende humor. Britten gebruiken Franse cultuur vaak als mikpunt van grappen (‘Allo’Allo!). Franse muziek is altijd populair geweest in Groot-Brittannië. Engels literatuur is op zijn beurt populair in Frankrijk. Deze voortdurende wisselwerking tussen Franse en Engelse kunst wordt in dit programma gerepresenteerd door de werken ‘Les Illuminations’ van Benjamin Britten die zijn geschreven op 57 Franse prozagedichten van Arthur Rimbaud en de Capriolsuite van Warlock die is gebaseerd op muziek van Thoinot Arbeau’s Orchésographie, een handleiding van Franse renaissance dansen.


Peter Gijsbertsen tenor
Peter Gijsbertsen studeerde cum laude af aan het conservatorium van Utrecht. Hij zette zijn studie voort bij zangleraren Dennis O’Neill en Ira Siff. Daarnaast volgde hij lessen bij Cristina Deutekom en Roberta Alexander.
Peter ontving in Glyndebourne de John Christie Award. In 2012 was hij drievoudig winnaar op het Internationaal Vocalisten Concours Den Bosch, onder andere van de hoofdprijs voor Lied waarna hij met solo recitals optrad in Het Concertgebouw te Amsterdam en De Doelen te Rotterdam.
Peter zong verschillende operarollen in Glyndebourne: de principal tenor in The Fairy Queen van Purcell, Lucano/Liberto in L’incoronazione di Poppea van Monteverdi, der Junge Seemann in Tristan und Isolde en The Novice in Billy Budd van Britten (ook met Brooklyn Academy of Music). Daarnaast zong hij Tamino in Die Zauberflöte van Mozart (Opera Oviedo), Don Ottavio in Don Giovanni van Mozart (Ministry of Operatic Affairs), Gernando in L’isola disabitata van Haydn (Nationale Reisopera), Kaherdin/3de tenor in Le vin herbé van Martin (Staatsoper Berlin) en Eurimaco/Giove in Il ritorno d’Ulisse in patria van Monteverdi (Opera Keulen).
Onder het uitgevoerde concert- en oratoriumrepertoire behoren onder meer de tenorsolo’s in de Mattheus Passion van Bach (Koninklijk Concertgebouw Orkest, uitgebracht op DVD bij Art house), Kammermusik 1958 van H.W. Henze (NDR Sinfonieorchester Hamburg, uitgebracht op CD bij Wergo), Pulcinella van Stravinsky (Rotterdams Philharmonisch Orkest) en de Vigilia van Rautavaara (Groot Omroepkoor).
Peter nam meerdere CD’s op met het label Phaedra waaronder Schubert liederen, Strauß liederen en een CD met Schumann duetten (met sopraan Liesbeth Devos).