American Pioneers

American Pioneers

400 jaar Pilgrim Fathers

Ciconia Consort
Dick van Gasteren dirigent
Maarten van Rossem spreker
Marc Pantus bas/bariton


Vrijdag 1 mei 2020, aanvang 20.15 uur
Stadsgehoorzaal, Breestraat 60, Leiden
Entree: €32 1ste rang, €25 2e rang, €38 Gouden rang
Bestel kaarten online of via T 071 51 63 881

Zondag 3 mei 2020, aanvang 15.00 uur, Let op: concert zonder Maarten van Rossem!
De Harmonie – Accent zaal Leeuwarden
Bestel kaarten online of via 058 23 30 233

Woensdag 20 mei 2020, aanvang 20.15 uur
Pelgrimvaderskerk Rotterdam
Bestel kaarten online of kaartverkoop aan de zaal

Zondag 24 mei 2020, aanvang 15.00 uur
De Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag
concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar)
Entree: €32 1ste rang / €28 2e rang / Uitpas €2,50 korting / €10 tot 27 jaar en ooievaarspas / €2,50 t/m 12 jaar
Diner-concert-arrangement: voor €22 extra geniet u van een driegangen Ciconia menu in Pavlov.
Bestel kaarten online of via 070 88 00 333

Zondag 7 juni 2020, 12.00 uur, concert zonder Maarten van Rossem!
Vondelpark Openluchttheater Amsterdam
toegang gratis, korter programma


Programma
Arthur Foote (1853-1937) – Suite opus 63
Antonin Dvorak (1841-1904) – Bijbelse liederen opus 99
Aaron Copland (1900-1990) – Old American Songs, set 2
George Antheil (1900-1959) – Serenade for string orchestra
Charles Ives (1874-1954) – Hymn, Largo Cantabile voor strijkorkest
Aaron Copland – Appalachian Spring (alleen in Leeuwarden)

In het jaar 2020 is het 400 jaar geleden dat de Pilgrim Fathers vanuit Leiden naar Amerika trokken. Naar aanleiding van deze gebeurtenis speelt Ciconia Consort muziek van componisten die hun voetspoor volgden en hun geluk in Amerika gingen beproeven. Maarten van Rossem vertelt op de zijn bekende vlijmscherpe en gortdroge wijze over historische en actuele redenen van emigratie naar Amerika. De invloed van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten is tot op de dag van vandaag groot. Uit hun midden zijn later maar liefst 9 presidenten van de VS voortgekomen waaronder George Bush en Barack Obama.
De Pilgrim Fathers is een groep Engelse geloofspuriteinen die begin 17e eeuw de banden met de Engelse staatskerk verbrak omdat deze de Reformatie niet juist zou interpreteren. Om te ontsnappen aan vervolging, vlucht een groot deel van deze calvinistisch georienteerde vluchtelingen via Amsterdam naar Leiden. Gedurende elf jaar wonen de Pilgrim Fathers in Leiden. De meesten kunnen niet aarden in het volgens hen losbandige Leiden en vertrekken in 1620 naar Amerika. Vanuit Delfshaven varen ze naar Southampton, waar ze zich voegen bij een grotere groep separatisten.

Aanvankelijk is de Amerikaanse klassieke muziek bijna uitsluitend Europees georienteerd, zoals is te horen in de muziek van Arthur Foote. Mede dankzij Antonin Dvořak, die enkele jaren in New York woont en doceert, ontwikkelen Amerikaanse componisten een heel eigen stijl. Zo geeft de beeldende muziek van Aaron Copland, geboren uit de Joods-Russische immigrantenfamilie Kaplan, als geen ander uitdrukking aan het eigen Amerikaanse geluid. Het ‘Amerikaanse’ aan het werk van veel componisten heeft te maken met herinneringen aan een wereld van hun voorouders. Charles Ives vult zijn muzikale wereld met een in de herinnering bestaand New England.
Het prachtige sonore timbre van Marc Pantus is te horen in Dvořáks Bijbelse liederen en Coplands Old American Songs.


Marc Pantus bas/bariton
Bas-bariton Marc Pantus studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag bij respectievelijk Udo Reinemann en Meinard Kraak en aan het Steans Institute for Young Artists in Chicago (V.S.), waar hij les had van Thomas Allen, Christa Ludwig, Barbara Bonney, Elisabeth Söderström en Roger Vignoles. Marc is thuis in zowel opera- als oratorium repertoire. Hij is een graag geziene solist bij uitvoeringen van cantates en passies van Bach. Hij trad solistisch op met onder andere het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, ASKO/Schönberg Ensemble, Nederlandse Bachvereniging en Royal Philharmonic Orchestra.
Met zijn eigen operagezelschap I piccoli olandesi bracht Marc een serie zeer succesvolle komische barokopera’s ten gehore, zoals Terremoto en Farfaletta e Lirone van Francesco Conti. Met het Utrechts Barok Consort voerde hij Conti’s Don Chisciotte in Sierra Morena (Sancho Panza) en Telemanns Don Quichotte auf der Hochzeit des Camacho (Don Quichotte) uit. Hij zong de titelrol in Le Roi Pausole van Honegger met Opera Trionfo en voerde met het Nederlands Blazers Ensemble Rossini’s opera Il Turco in Italia uit.
Marc werkte ook mee aan de opname van de ‘Mattheus Passie’ (Jezus) in een hertaling van Jan Rot met het Residentie Orkest onder leiding van Jos Vermunt. Verder is hij te horen op CD-opnamen van Mozart’s Clemenza di Tito (Publio) en Galliard’s Pan & Syrinx (Pan), beide met Musica ad Rhenum onder leiding van Jed Wentz.

Maarten van Rossem
Maarten van Rossem is een Nederlandse historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Hij studeerde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde op het proefschrift Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen (1934-1953). Van 1997-2008 was hij bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Na zijn nuchtere commentaar op de aanslagen van 11 september 2001 werd hij aanvankelijk hevig bekritiseerd en vond men hem te relativerend. Door het Historisch Nieuwsblad werd hij gekozen tot Historicus van het jaar 2003 omdat hij ‘Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar 2001 heeft geloodst’.
Maarten is regelmatig op TV te zien in o.a. De Wereld Draait Door en De Slimste Mens. Het programma Hier zijn de Van Rossems, waarin hij samen met zijn broer en zus een bezoek brengt aan steden, is zeer populair. In de zomer van 2008 werkte Maarten als gastredacteur mee aan de glossy vormgegeven Maarten!
van het Historisch Nieuwsblad. Deze parodie op de trend van glossy’s van bekende Nederlanders was oorspronkelijk eenmalig. Maar het blad bleek dermate populair, dat het nu acht maal per jaar als een reguliere uitgave verschijnt. De Maarten! bevat informatieve en opiniërende artikelen en interviews.