American Pioneers

American Pioneers

400 jaar Pilgrim Fathers

Ciconia Consort
Dick van Gasteren dirigent
Maarten van Rossem vertelt

400 jaar Pilgrim Fathers

Ciconia Consort
Dick van Gasteren dirigent
Maarten van Rossem vertelt


Donderdag 2 juli 2020, aanvang 20.15 uur, NIEUWE DATUM!!!
Pelgrimvaderskerk Rotterdam (Delfshaven)
Uitverkocht

Donderdag 9 juli 2020, aanvang 15.00 uur (zonder pauze, programma zonder Maarten van Rossem) NIEUWE DATUM, NIEUWE LOCATIE!!
Paleiskerk, Paleisstraat 8, Den Haag
Entree: €22
Zeer beperkt aantal kaarten te koop. Uitverkocht!


Programma
Arthur Foote (1853-1937) – Suite opus 63
George Antheil (1900-1959) – Serenade for string orchestra
Charles Ives (1874-1954) – Hymn, Largo Cantabile voor strijkorkest
Aaron Copland – Hoe down

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Pilgrim Fathers vanuit Leiden naar Amerika trokken. Naar aanleiding van deze gebeurtenis speelt Ciconia Consort muziek van componisten die hun voetspoor volgden en hun geluk in Amerika gingen beproeven. Maarten van Rossem vertelt op de zijn bekende vlijmscherpe en gortdroge wijze over historische en actuele redenen van emigratie naar Amerika. De invloed van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten is tot op de dag van vandaag groot. Uit hun midden zijn later maar liefst 9 presidenten van de VS voortgekomen waaronder George Bush en Barack Obama.
De Pilgrim Fathers is een groep Engelse geloofspuriteinen, die naar Leiden vluchtten om te ontsnappen aan vervolging. Gedurende elf jaar wonen de Pilgrim Fathers in Leiden. De meesten kunnen niet aarden in het volgens hen losbandige Leiden en vertrekken in 1620 naar Amerika. Vanuit Rotterdam Delfshaven (Pelgrimvaderskerk) varen ze naar Southampton, waar ze zich voegen bij een grotere groep separatisten.

Aanvankelijk is de Amerikaanse klassieke muziek bijna uitsluitend Europees georiënteerd, zoals is te horen in de muziek van Arthur Foote. Langzaamaan ontwikkelen Amerikaanse componisten een heel eigen stijl. Zo geeft de beeldende muziek van Aaron Copland, geboren uit de Joods-Russische immigrantenfamilie Kaplan, als geen ander uitdrukking aan het eigen Amerikaanse geluid. Het ‘Amerikaanse’ aan het werk van veel componisten heeft te maken met herinneringen aan een wereld van hun voorouders. Charles Ives vult zijn muzikale wereld met een in de herinnering bestaand New England. De componisten van dit programma waren zelf stuk voor stuk pioniers van de Amerikaanse muziek.

Maarten van Rossem
Maarten van Rossem is een Nederlandse historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Hij studeerde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde op het proefschrift Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen (1934-1953). Van 1997-2008 was hij bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Na zijn nuchtere commentaar op de aanslagen van 11 september 2001 werd hij aanvankelijk hevig bekritiseerd en vond men hem te relativerend. Door het Historisch Nieuwsblad werd hij gekozen tot Historicus van het jaar 2003 omdat hij ‘Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar 2001 heeft geloodst’.
Maarten is regelmatig op TV te zien in o.a. De Wereld Draait Door en De Slimste Mens. Het programma Hier zijn de Van Rossems, waarin hij samen met zijn broer en zus een bezoek brengt aan steden, is zeer populair. In de zomer van 2008 werkte Maarten als gastredacteur mee aan de glossy vormgegeven Maarten! van het Historisch Nieuwsblad. Deze parodie op de trend van glossy’s van bekende Nederlanders was oorspronkelijk eenmalig. Maar het blad bleek dermate populair, dat het nu acht maal per jaar als een reguliere uitgave verschijnt. De Maarten! bevat informatieve en opiniërende artikelen en interviews.